Főoldal
Hírek
A szövetség
Jogi háttér
Kalózkodás
Szerzői jogi kézikönyv
Letöltés
Linkek
GY.I.K.
Kontakt
Hírek

Javier Bardem szerint nagyobb védelemre szorulnak a művészek

Az Oscar-díjas színész szerint fontos, hogy az alkotók megfelelő díjazásban részesüljenek munkájuk után. Javier Bardem olyan intézkedéseket sürgetett, amelyek gondoskodnak arról, hogy a kalózkodás ne veszélyeztesse a filmipar tevékenységét.

Bardem erről a Szellemi Tulajdon Világszervezete (World Intellectual Property Organization, WIPO) által összehívott, szerzői jogi tárgyú konzultáción beszélt. A színész szerint a színésztársadalom 90 százalékának komoly problémát okoz a lakbér, a számlák és egyéb háztartási költségek kifizetése. Mint mondta, amikor a megélhetési gondokat említi, természetesen nem magáról beszél. Javier Bardem hangsúlyozta, hogy az érintetteknek igen nagy szüksége lenne arra, hogy megélhetésüket kalózkodás elleni intézkedésekkel is biztosítsák – adta hírül az AFP. Az Oscar-díjas művész hozzátette, bár ő maga soha nem töltött le illegálisan zenét vagy filmet, és érti a kalózkodás mögötti gazdasági motivációt, véleménye szerint a kalózkodás akkor is lopás. Kiemelte, hibás az a mentalitás, miszerint kalózkodni nem bűn, hiszen a magánrepülővel utazgató színészeknek nem fáj a bevételkiesés. Közölte, azt kell felismerni, hogy nem a gazdag keveseknek okoz kárt a jogsértés, hanem a kevésbé kiváltságos helyzetű sokaknak, akik a kreatív iparból nyerik megélhetésüket.

Francis Gurry, a WIPO főigazgatója szerint az audiovizuális előadóművészek munkájának védelme nem kellően biztosított nemzetközi szinten. Mint mondta, a forgatókönyvírókkal vagy épp a zenei előadókkal szemben az audiovizuális művek előadóinak helyzete kevéssé rendezett. Ezen változtatna az audiovizuális előadóművészi teljesítmények védelmét szabályozó nemzetközi szerződés létrehozása, amelynek a kidolgozása folyamatban van.

A rendezvényen felszólaló Iain Smith, a Hét év Tibetben producere szerint a szellemi tulajdonjogok megfelelő szintű védelme komoly ösztönző erőt jelenthet az olyan fejlődő országok filmipara számára is, mint India vagy Nigéria. Smith szerint, ha egy alkotás a jogvédelmi intézkedéseknek köszönhetően jól jövedelmez, akkor egy következő film még stabilabb költségvetéssel, minőségibb feltételekkel készülhet el, így mind az alkotók, mind a nézők nyernek az ügyön.

<<< vissza a hírekhez

FŐOLDAL | HÍREK | A SZÖVETSÉG | JOGI HÁTTÉR | KALÓZKODÁS | MÉDIAFIGYELŐ | LETÖLTÉS | LINKEK | GY.I.K. | KONTAKT

©2005-2011 - Pro Art | Impresszum