Főoldal
Hírek
A szövetség
Jogi háttér
Kalózkodás
Szerzői jogi kézikönyv
Letöltés
Linkek
GY.I.K.
Kontakt
Hírek

Bukott a CINEDUB - Kiiktatták a legnagyobb magyar kalózszerver

A magyar mozik lekerülhetnek az amerikai filmesek feketelistájáról, ugyanis a pénzügyi nyomozók kiiktatták a legnagyobb kalózszerver központot, amelyben komoly szerepet játszott a hírhedt CINEDUB csoport.

Több mint ötezer filmet, négyezer zeneszámot, majdnem hatezer számítógépes játékot és csaknem félezer szoftvert lehetett letölteni a szóban forgó weboldalról, amelynek működtetői ellen nyomozást indított a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatósága. A nyomozók több helyszínes rajtaütéssel lepték meg a szervezet vezetőit (felvételek a NAV szerverén!).

A szerzői jogok megsértésével illegálisan közzétett tartalmakhoz a felhasználók emelt díjas sms, vagy előzetes banki átutalás ellenében férhettek hozzá. A hálózat összesen tíz szerverből állt, ezek közül három, olyan több millió forintos háttérgép volt, amely több mint 70 terrabyte adatot tudott tárolni. A kilencfős elkövetői csoport tagjai rendkívüli informatikai rutinnal rendelkeznek, szervereiket speciális informatikai védelemmel látták el. Hozzájuk egy másik speciális csapat kapcsolódott, amelynek tagjai gondoskodtak arról, hogy a filmpremierek utáni napokban az alkotások magyar szinkronnal kerüljenek a weboldalra. Egyebek mellett a mozikban digitálisan rögzítették a hangot, olykor videó-felvételeket is készítettek, a filmeket pedig külföldi, német és francia szerverekről üzemeltetett illegális oldalakról szerezték meg. Többnyire ennek a csapatnak volt köszönhető, hogy a nagy amerikai filmgyártók feketelistára tették Magyarországot, és egy ideje már csak néhány hetes késéssel engedték filmjeik bemutatását a magyar mozikban.

A felhasználók által befizetett pénz útját is manipulálták. Olyan számlákat adtak meg, amelyeknek tulajdonosai látszólag nem kapcsolódtak az elkövetőkhöz. Ezeket a számlákat internetes műveletekkel kezelték, a számlákra érkező pénzt, valamint az sms-ekből befolyó összegeket kisebb tételekben továbbutalták újabb számlákra. A láncolat végén gazdasági tevékenységet valójában nem végző cégek álltak. Ezek képviselői aztán készpénzben kivették a pénzt a bankból, majd közvetlenül átadták az elkövetőknek.

A szerzői jogsértéssel gyanúsított tízfős csoport a filmek feltöltésével mintegy 130 millió forint kárt okozott az Intercom Zrt-nek, a Budapest Film Kft-t pedig majdnem 52 millió forinttal károsította meg. További 29 társaságnak 2 és 50 millió forint közötti, 612 forgalmazónak pedig 2 millió forint alatti vagyoni hátrányt okoztak az elkövetők. Összesen, csak a filmek hozzáférhetővé tételével mintegy 640 millió forintra rúg a jogsértés miatti kár. Hogy a zenék és szoftverek nyilvánossá tétele pontosan mekkora kárt okozott, az a nyomozás további szakaszában derül ki.

A felhasználók révén nagyjából 10-15 millió forintos bevételhez jutottak az elkövetők, de sejthető, hogy más szerverek működtetéséből is hasznot húztak, ugyanis a vizsgált bankszámlákra 2006 óta mintegy százmillió forint érkezett.

A bűnözői csoport két irányítója előzetese letartóztatásban van, a pénzügyi nyomozók egymillió forint értékű vagyont zároltak. A csoport többi tagja egyelőre szabadlábon védekezhet.

Az akcióról videó is készült, amely itt megtekinthető.

Forrás: Nemzeti Adó- és Vámhivatal

<<< vissza a hírekhez

FŐOLDAL | HÍREK | A SZÖVETSÉG | JOGI HÁTTÉR | KALÓZKODÁS | MÉDIAFIGYELŐ | LETÖLTÉS | LINKEK | GY.I.K. | KONTAKT

©2005-2011 - Pro Art | Impresszum