Főoldal
Hírek
A szövetség
Jogi háttér
Kalózkodás
Szerzői jogi kézikönyv
Letöltés
Linkek
GY.I.K.
Kontakt
Hírek

Elkezdődhet a brit kalózkodás elleni törvény végrehajtása?

A brit fellebbviteli bíróság határozata szerint legális, és az európai uniós jogszabályokkal összhangban áll az a brit kalózkodás elleni törvény, amely a jogsértő internetezők figyelmeztetésére kötelezi az internetszolgáltatókat.

Több mint másfél évvel a kalózkodás elleni intézkedésekről rendelkező Digital Economy Act (DEA) hatálybalépése után úgy tűnik, végre elkezdhető a jogszabály végrehajtása Nagy-Britanniában. A fellebbviteli bíróság ugyanis elutasította a BT és TalkTalk internetszolgáltatók azon keresetét, amely a jogszabály Európai Unió jogrendszerének való megfelelőségét vitatta.

A Digital Economy Act kötelezi az internetszolgáltatókat, hogy jogtulajdonosi panasz esetén figyelmeztessék kalózkodó előfizetőiket, többszöri eredménytelen figyelmeztetés esetén pedig további technikai szankciókat léptetne életbe. A "visszaesők" szankcionálásának kérdése egyelőre még bizonytalan, ahogy az is, hogy mikor kezdhetik meg az első figyelmeztetések kiküldését, bár a legvalószínűbb, hogy erre csak jövőre kerül sor.

A két netszolgáltató gyakorlatilag azonnal jogi felülvizsgálatot követelt, ahogy a Gordon Brown vezette kormány 2010-ben elfogadta az intézkedést. Az első fokú bírósági döntés 2011 tavaszán végrehajthatónak minősítette a törvényt, és egyedül a végrehajtási költségek megoszlásában rendelt el kismértékű változtatást. A szolgáltatók fellebbeztek a döntés ellen, de a napokban a fellebbviteli bíróság is elutasította keresetüket.

A Guardian beszámolója szerint a fellebbviteli bíróság törvényesnek minősítette a jogszabály rendelkezéseit, és kimondta, hogy ezek összhangban állnak az Európai Unió jogával. Egyúttal fenntartotta az első fokú döntés végrehajtási költségek megoszlásáról szóló rendelkezését. Eszerint a működési költségek, így a jogtulajdonosi panaszok kezelésének és a figyelmeztetések kiküldésének költsége 25 százalékos arányban terheli az internetszolgáltatókat és 75 százalékban a jogtulajdonosokat. Ugyanígy, ha a figyelmeztetésben részesített internetező jogorvoslattal él az intézkedés ellen, akkor a vonatkozó eljárási költség negyedrészben a szolgáltatókat terheli.

A Brit Hangfelvétel-kiadók Szövetsége (BPI) üdvözölte a döntést, és együttműködésre szólította fel az internetszolgáltatókat. A jogvédők szerint a jogi felülvizsgálat miatt egy évet csúszott a kreatív iparágakat védeni hivatott jogszabály alkalmazása, így ideje, hogy a szolgáltatók elfogadják annak törvényességét, és eleget tegyenek törvényi kötelezettségeiknek.

Forrás: HENT

<<< vissza a hírekhez

FŐOLDAL | HÍREK | A SZÖVETSÉG | JOGI HÁTTÉR | KALÓZKODÁS | MÉDIAFIGYELŐ | LETÖLTÉS | LINKEK | GY.I.K. | KONTAKT

©2005-2011 - Pro Art | Impresszum