Főoldal
Hírek
A szövetség
Jogi háttér
Kalózkodás
Szerzői jogi kézikönyv
Letöltés
Linkek
GY.I.K.
Kontakt
Hírek

Német bírósági ítélet kimondta a RapidShare felelősségét

A hamburgi bíróság a RapidShare fájlmegosztó portál felelősségét állapította meg a felületén megvalósuló szerzői jogi jogsértésekért.

Három korábbi bírósági döntést hagyott helyben ítéletével a hamburgi fellebbviteli bíróság, amikor a svájci székhellyel működő fájlmegosztó oldal felelősségét állapította meg az oldalon megvalósuló szerzői jogi jogsértésekért - adta hírül többek között a golem.de online portál. A kereseteket könyvkiadók és zeneipari jogvédők kezdeményezték a RapidShare ellen. A hamburgi ítélet szerint nem a szerzői jog által védett művek feltöltésének a lehetővé tétele jogszabályba ütköző, hanem a Rapidshare által a linkeknek a nyilvánosság számára való elérhetővé tétele. Az ítélet szerint a jogsértő letöltési linkeket a Rapidshare-nek törölni kell, és intézkednie kell az illegális letöltő linkekre mutató linkeknek a linkgyűjteményekből történő eltávolítása érdekében is.

A Német Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete (Börsenverein des Deutschen Buchhandels) közleményben reagált az ítéletre, amely véleményük szerint rámutat arra, hogy a fájlmegosztó oldalak működtetői többé nem bújhatnak ki a felelősség alól, és nem profitálhatnak felhasználóik kalózkodásából.

A német zenei közös jogkezelő szervezet, a GEMA fontos iránymutatásként értékeli az ítéletet, amely megerősíti, hogy a Rapidshare eddig nem tett megfelelő intézkedéseket a jogsértő módon közzétett tartalmak ellen, és hogy nem elegendő az, hogy csak a jogosultak értesítésére törölte a tartalmakat.

A RapidShare szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a döntésnek pozitív hozadéka is van számukra. Az első fokú bírósági ítélet ugyanis egészében minősítette törvénytelennek a portál üzleti modelljét, azonban ezt a fellebbviteli bíróság már nem erősítette meg. Kérdéses az is, hogy a német bírósági ítélet nem sérti-e az uniós jogot, hiszen az Európai Uniós Bírósága a SABAM vs Netlog ügyben februárban meghozott ítéletében is kimondta, hogy a tárhelyszolgáltatót megelőző jellegű, a szerverein a felhasználói által tárolt információkat érintő szűrőrendszer létrehozása ellentétes az uniós joggal. Az ítélet ellen felülvizsgálati kérelmet lehet benyújtani, de a Rapidshare még nem döntött, hogy fog-e élni ezzel a lehetőséggel.

Forrás: HENT

<<< vissza a hírekhez

FŐOLDAL | HÍREK | A SZÖVETSÉG | JOGI HÁTTÉR | KALÓZKODÁS | MÉDIAFIGYELŐ | LETÖLTÉS | LINKEK | GY.I.K. | KONTAKT

©2005-2011 - Pro Art | Impresszum