Főoldal
Hírek
A szövetség
Jogi háttér
Kalózkodás
Szerzői jogi kézikönyv
Letöltés
Linkek
GY.I.K.
Kontakt
Hírek

Zenészeket megkárosító sikkasztási ügy

Az ország legismertebb zeneművészeit is megkárosító, mintegy félmilliárd forintos sikkasztási ügyet derítettek fel a rendőrség és az adóhatóság nyomozói - számolt be a két szervezet képviselője budapesti sajtótájékoztatóján.

Berár Iván, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Bűnügyi Szervek gazdaságvédelmi főosztályának vezetője, felidézve a több éven át tartó ügy előzményeit, azt mondta: három hangfelvétel-kiadó egymástól függetlenül tett feljelentést a rendőrségen az ország legnagyobb terjesztőjével szemben, mert cégnek már 2010-ben elszámolási nehézségei voltak, a múlt évben pedig nem tudott elszámolni azokkal a hanghordozókkal, amelyeket a kiadók nagykereskedelmi áron, bizományosi értékesítéssel adtak át számára.

Horváth Gábor, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Közép-magyarországi Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóság képviselője azt mondta: a BRFK-val közösen idén márciustól folytattak közös ellenőrzéseket, és múlt pénteken, május 11-én egy cég budapesti telephelyén összesen 54 raklap, 8.537 doboz, 200 ezer darab CD-t foglaltak le, amelyek értéke eléri a félmilliárd forintot.

Berár Iván közlése szerint az ország legismertebb és feltörekvő művészeinek, eladóinak, zenekarainak hanghordozóit a MusiCDome Kft. értékesítés céljából vette át közvetlenül a kiadótól a közvetítői, terjesztői díjjal együtt, de a termékeket nem adta tovább, hanem azokat egy harmadik, szerződésen kívüli cégnél rejtette el feltehetően azzal a céllal, hogy majd a későbbiekben sajátjaként értékesíti.

A rendőrség és az adóhatóság nyomozói ezeket a hanghordozókat, főként CD-ket találták meg a budapesti telephelyen, amelyeket raklapokon, befóliázott, szállításra kész állapotban tárolták. A házkutatás keretében történt lefoglalásról a sajtótájékoztatón a hatóság által készített videofelvételt is bemutatták.

A BRFK főosztályvezetője azt mondta, a lefoglalt hanghordozók alapvetően tárgyi bizonyítási eszközök, az eredeti, nem hamisítvány lemezeket mielőbb visszaadják a kiadóknak, így a szerzői jogok tulajdonosai és a kiadók kártalanítása is maradéktalanul megtörténhet, ugyanis a hatóságok "az eredeti állapotot állították vissza" a termékek lefoglalásával.

A rendőrség a MusiCDome Kft. vezetőjét jelentős értékre elkövetett sikkasztással gyanúsítja. A cég hosszú éveken át végzete a kiadók megbízásából az értékesítést, de tavaly tulajdonosváltás történt a cég élén.

A károsultak között van Demjén Ferenc Kossuth-díjas zenész, zeneszerző is, akit korábbi sajtónyilatkozatai szerint 10 millió forinttal károsított meg az eljárás alá vont cég.

Szintén több ezer CD- és DVD-lemezét sikkasztották el Mága Zoltán hegedűművésznek is, de Berár Iván közlése szerint a lefoglalt hanghordozók értékelése alapján tovább bővülhet a sértettek köre.

Forrás: MTI

<<< vissza a hírekhez

FŐOLDAL | HÍREK | A SZÖVETSÉG | JOGI HÁTTÉR | KALÓZKODÁS | MÉDIAFIGYELŐ | LETÖLTÉS | LINKEK | GY.I.K. | KONTAKT

©2005-2011 - Pro Art | Impresszum