Főoldal
Hírek
A szövetség
Jogi háttér
Kalózkodás
Szerzői jogi kézikönyv
Letöltés
Linkek
GY.I.K.
Kontakt
Hírek

Akadályozza az illegális letöltést egy orosz fejlesztésű szoftver

Egymillió rubellel támogatta meg a Microsoft Russia annak az orosz szoftvernek a további fejlesztését, amely BitTorrent felhasználónak tettetve magát akadályozza az illegális fájlcserélést.

Internetszolgáltatók számára fejlesztett forgalomkezelő szoftverként kezdte pályafutását az a program, amelyet azóta Pirate Pay néven az illegális letöltés akadályozására használnak. Az orosz programozók által megalkotott szoftver kifejezetten a torrent rendszerű fájlcserélés akadályozására alkalmas. A beépülő szoftver a peer-to-peer hálózatok számára igazi felhasználóként jelenik meg, ám képes arra, hogy a megkezdett letöltést megszakítsa.

A kritikusok szerint a Pirate Pay csak rövidtávon tud eredményes lenni, hiszen a kalózkodó internetezők a letöltés megszakadása után bármikor újraindíthatják a folyamatot. Ugyanakkor el kell ismerni, hogy a letöltés leállása már önmagában is elég bosszúságot okozhat az illegálisan közzétett tartalmakra vadászó felhasználóknak ahhoz, hogy néhányan közülük feladják a próbálkozást.

Ahogy világszerte, úgy Oroszországban is komoly problémát okoz a szerzői jogi jogsértés a kreatív iparágaknak. Nemzetközi szinten több milliárd dollárra, Oroszországban több száz millió dollárra becsülik a filmeseknek okozott kárt. Ennek okán minden eszközre szükség van, amely segíthet a kalózkodás visszaszorításában. Éppen ezért a Microsoft Russia a közelmúltban 1 millió rubel támogatást adott a program további fejlesztéséhez – írja a BBC News.

A Pirate Pay ráadásul már a gyakorlatban is bizonyított. 2011 decemberében mutatták be a mozikban a Vlagyimir Viszockij színész, költőről szóló „Vysotsky. Thanks to God I’m Alive” című filmet, amelynek alkotói felkérték a Pirate Pay szakembereit, akadályozzák a film illegális terjesztését. A programozók számos szervert használva elérték, hogy csatlakozzanak minden olyan peer-to-peer klienshez, amely megosztotta a filmet, majd látszólagos forgalmat generálva a kliensek felé megakasztották a feléjük irányuló letöltési folyamatot. A programozók szerint nem sikerült ugyan minden letöltést leállítaniuk, de több mint 50 ezer felhasználó a Pirate Pay közbelépése okán nem tudta befejezni a megkezdett letöltést.

Forrás: HENT

<<< vissza a hírekhez

FŐOLDAL | HÍREK | A SZÖVETSÉG | JOGI HÁTTÉR | KALÓZKODÁS | MÉDIAFIGYELŐ | LETÖLTÉS | LINKEK | GY.I.K. | KONTAKT

©2005-2011 - Pro Art | Impresszum