Főoldal
Hírek
A szövetség
Jogi háttér
Kalózkodás
Szerzői jogi kézikönyv
Letöltés
Linkek
GY.I.K.
Kontakt
Hírek

Védelmébe vette a YouTube-t a francia bíróság

A YouTube mellett foglalt állást a francia bíróság abban a perben, amelyet a TF1 csatorna a tartalom szigorúbb szűrése érdekében kezdeményezett a videómegosztó portál ellen.

Összesen 141 millió euró összegű kártérítést követelt a TF1 a YouTube elleni perben annak okán, hogy a YouTube oldalán engedély nélkül kerültek megosztásra a Hősök és A Grace klinika című sorozatok egyes francia nyelvű epizódjai, amelyek sugárzási jogait Franciaországban a csatorna birtokolja. A TF1 keresetében azt várta a bíróságtól, hogy kötelezze a videómegosztót a feltöltések monitorozására annak érdekében, hogy még a megosztás előtt szűrje ki a jogsértő anyagokat.

A Tribunal de Grande Instance elutasította a csatorna keresetét, és a kártérítés megítélése helyett kötelezte a TF1 képviselőit a YouTube 80 ezer euró összegű perköltségének megtérítésére. A bíróság ítéletében kimondta, hogy a videómegosztó felhasználói felelősek az általuk feltöltött tartalmakért, és a Youtube nem köteles a feltöltés előtt előzetesen ellenőrizni a tartalmakat, amennyiben tájékoztatja felhasználóit, hogy a szerzői jog által védett tartalmakat kizárólag a jogosultak engedélyével tölthetik fel. A bíróság szerint a YouTube elegendő erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a jogsértő videók terjesztését akadályozza. A portál az ún. Content ID nevű programot használja, amelynek keretében a szerzői jogi jogosultak számára beazonosíthatóak a tartalmak, és azok dönthetnek a fájlok eltávolításának szükségességéről.

A YouTube üdvözölte a döntést. A TF1 csalódottságának adott hangot, és jelezte, még vizsgálják, hogy fellebbezéssel élnek-e az ítélet ellen.

A The New York Times beszámolója szerint a francia bíróság ítélete némileg váratlan, hiszen hasonló esetekben több európai bíróság is a videómegosztót marasztalta el. A közelmúltban a hamburgi bíróság kötelezte a portált a szűrőrendszere erősítésére és a tartalom hatékonyabb monitorozására. A múlt évben az olasz bíróság a Silvio Berlusconi által tulajdonolt Mediaset által indított per eredményeként szólította fel a videómegosztót, hogy jelentős összegű pénzbírság terhe mellett távolítsa el a médiacég által jogsértőnek minősített feltöltéseket. Az Egyesült Államokban szintén folyamatban van egy peres eljárás, amely a Viacom cégcsoport kezdeményezésére a YouTube szerzői jogi jogsértésekért való felelősségét vizsgálja.

Forrás: HENT

<<< vissza a hírekhez

FŐOLDAL | HÍREK | A SZÖVETSÉG | JOGI HÁTTÉR | KALÓZKODÁS | MÉDIAFIGYELŐ | LETÖLTÉS | LINKEK | GY.I.K. | KONTAKT

©2005-2011 - Pro Art | Impresszum