Főoldal
Hírek
A szövetség
Jogi háttér
Kalózkodás
Szerzői jogi kézikönyv
Letöltés
Linkek
GY.I.K.
Kontakt
Hírek

Az USA Legfelsőbb Bírósága lesújt a web-es kalózokra

Június 27-én az online kalózkodás ellen harcoló szórakoztatóipari cégek számára igen fontos győzelem született az Amerikai Legfelsőbb Bíróságon.

Június 27-én az online kalózkodás ellen harcoló szórakoztatóipari cégek számára igen fontos győzelem született az Amerikai Legfelsőbb Bíróságon, miközben a technológiai cégek számára is hatékony eszköz született a szerzői jogi perekkel szembeni védekezésre.

Jogi szakértők szerint az Internet korszak legfontosabb bírósági ügyében a bírák egyhangúlag döntöttek úgy, hogy az Internet-es fájl cserélő szolgáltatások felelősségre vonhatóak, amennyiben olyan termékeket terjesztenek, amelyek illegális letöltéseket tesznek lehetővé. A bíróság hozzátette, hogy csak abban az esetben vonhatóak felelősségre, ha kifejezetten céljuk a törvény megsértése.

A bíróság hangsúlyoztam hogy a P2P fájlcserélés, amely világszerte milliók számára teszi lehetővé a zene, filmek és egyéb digitális információk cserélgetését, csak akkor legális, ha a terjesztő célja nem az illegalitás segítése.

A „Grokster ügy”-ben született döntés megelégedéssel töltötte el a szórakoztatóipart.
Az ítélet nem olyan szigorú, amitől a technológiai cégek tartottak, de nagyban üdvözlik azt a kalózkodás sértettjei.

Az egyhangú döntés visszautalja az MGM vs. Grokster ügyet az alacsonyabb szintű bíróságra, amely korábban a Grokster és a StreamCast nevű fájlcserélő szolgáltatások javára döntött.

Az alacsonyabb szintű bíróság döntését a Legfelsőbb Bíróság 1984-es határozata alapján hozta, mely szerint a Sony cég nem perelhető amiatt, hogy egyes vásárlók a termékeiket filmek illegális másolására használták, mivel a video készülékeket legális célokra is lehetett használni.

A Grokster ügyben az volt a kérdés, hogy a fájlcserélő szolgáltatások felelősségre vonhatóak-e akkor, amikor nincs közvetlen befolyásuk arra, hogy az online felhasználók millió mire használják az általuk ingyen rendelkezésre bocsátott szoftvert.

John Kennedy, az IFPI Elnöke a következőképpen kommentálta a határozatot:
„Ez a bírósági döntés mérföldkő, a legfontosabb, ami a zeneiparral kapcsolatban az elmúlt 20 évben született. Egyszerűen megsemmisíti azokaz az érveket, hogy a p2p szolgáltatások nem felelősek a hálózataikon végbemenő illegális tevékenységekért. Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága világosan és egyértelműen kinyilvánította, hogy a technológia szolgáltatók nem építhetnek fel olyan üzleti tevékenységet, amely a szerzői jogok megsértését segíti elő. Eközben a Bíróság lökést adott a legális online piac fejlődésének, és annak a sok milliónyi alkotónak, befektetőnek, művésznek és producernek, akik ebben tevékenykednek, nem csak Amerikában, hanem az egész világon.”
(Forrás: Financial Times, IFPI)
<<< vissza a hírekhez

FŐOLDAL | HÍREK | A SZÖVETSÉG | JOGI HÁTTÉR | KALÓZKODÁS | MÉDIAFIGYELŐ | LETÖLTÉS | LINKEK | GY.I.K. | KONTAKT

©2005-2011 - Pro Art | Impresszum