Főoldal
Hírek
A szövetség
Jogi háttér
Kalózkodás
Szerzői jogi kézikönyv
Letöltés
Linkek
GY.I.K.
Kontakt
Hírek

Fair Play díj 2013: A zenészeknél a Fishing on Orfű nyert

Idén a Fishing on Orfű volt a leginkább zenészbarát fesztivál mind a lebonyolítás profizmusa, mind a zenészekre fordított figyelem terén.

A ProArt idén nyáron felmérést készített arról, hogy a zenészek mit gondolnak a magyar fesztiválszezonról, ahol az orfűi fesztivál mellett a dobogóra felfért még a Hegyalja és a VOLT. A backstage terület vállalhatósága és a catering területén azonban még van hová fejlődnie a magyar rendezvényeknek.

Melyik a legjobb zenei fesztivál Magyarországon? A kérdést sokan felteszik, olykor gazdasági oldalról közelítetve meg a kérdést (látogatók száma, bevétel, stb.), olykor pedig a szubjektív fogyasztói élmény alapján. A Fair Play kezdeményezés jegyében most a ProArt a fesztiválokon fellépő magyar előadókat kérdezte. Egész nyáron zajlott a szavazás arról, hogy a kb. harminc kisebb-nagyobb zenei fesztivál közül ők melyiket tartják a legjobbnak, a leginkább zenészbarátnak; hol működik legprofibban a szervezés és a lebonyolítás, hol kapják a legjobb, legkorrektebb bánásmódot a szervezők és a személyzet részéről, stb., egyszóval: hol érvényesül legjobban a zenei Fair Play.

Közel huszonöt fesztivál fellépői alkottak véleményt, pontozták a rendezvényeket különböző, adott szempontok alapján, és ezekből a pontszámokból született meg a végeredmény.

2013-ban a Zenészek Kedvenc Fesztiválja "Fair Play" Díj győztese: Fishing On Orfű!

A díjat október 5-én, szombaton este, a Hangfoglalás kiállításon rendezett "Zenélni!" díjátadó est keretében vehette át a győztes rendezvény szervezője.

A díjat a fesztiválgazda Lovasi András távollétében a rendezvény sajtófőnöke, Egyedi Péter vette át, telefonon azonban sikerült Lovasi Bandit is elérnünk, aki következőket mondta: "Nagyon örülünk a díjnak, és leginkább a látogatóknak tartozunk érte köszönettel. A kiváló közönségünk jóvoltából valószínűleg a fellépők is mindig jól érzik magukat, és ezért tudnak még a koncertjeiken szokásosnál is jobb bulikat csinálni nálunk. És persze a környezet, maga Orfű és a tó is nagyon szerencsés adottságok számunkra. Igazából annyira sok jó dolog adott nálunk, hogy ezt csak elrontani lehetne - és úgy tűnik, szerencsére nem rontjuk el."

Szoros második helyezést ért el a Volt Fesztivál, amely a technikai feltételek (hang, fény, színpadmester, színpadi átállás gördülékenysége) mindegyike terén a legmagasabb összpontszámot kapta. Harmadik pedig a Hegyalja lett, ahol a biztonsággal és az elszámolások pontosságával voltak a legelégedettebbek a fellépők.

Még egy palack víz se jut a színpadra

A felmérés alapvetően pozitív képet fest a zenészek és a fesztiválszervezők kapcsolatáról. Általános, szinte minden fesztiválra érvényes kifogásokat elsősorban a backstage és a catering területén fogalmaztak meg a zenészek. Van, ahol öltöző egyáltalán nem állt rendelkezésre, máshol saját bevallásuk szerint még egy palackos vizet sem kaptak a színpadra.

Szinte mindenütt magas (80% fölötti) elégedettség jött viszont ki a számlák befogadásával, a kifizetés gördülékenységével kapcsolatban. Ez jó hír arra vonatkozóan, hogy a rendezvények sikeréhez elsődlegesen hozzájáruló zenészek rendezetten megkapják munkájuk ellenértékét. Legalábbis azt, ami az idei megállapodásban szerepelt; érdekes módon ugyanis negyedük-harmaduk saját bevallása szerint az idei összegért jövőre nem lépne már fel ugyanazon a fesztiválon. (Ebben természetesen benne van az a jó néhány előadó is, akik ingyen léptek fel.)

Végezetül még egy érdekesség: a fesztivál környezetére, látványvilágára vonatkozó kérdésben 100%-os tetszési indexet kapott két kisebb fesztivál, az alsóőrsi Open Road és a tatai Víz Zene Virág, 92%-os eredményt ért el a soproni Volt, és szintén maximális, 100%-ot hozott el az abszolút győztes Fishing On Orfű is. (Persze mindegyiküknél valóban adott a csodás környezet, amit ezek szerint a szervezők jó érzékkel is használnak ki.)

Az eredményekről részletes adatok olvashatók a www.fairplayhungary.hu oldalon.

<<< vissza a hírekhez

FŐOLDAL | HÍREK | A SZÖVETSÉG | JOGI HÁTTÉR | KALÓZKODÁS | MÉDIAFIGYELŐ | LETÖLTÉS | LINKEK | GY.I.K. | KONTAKT

©2005-2011 - Pro Art | Impresszum