Főoldal
Hírek
A szövetség
Jogi háttér
Kalózkodás
Szerzői jogi kézikönyv
Letöltés
Linkek
GY.I.K.
Kontakt
Hírek

Véget ért a Kazaa elleni per

Az ausztrál bíróság elmarasztalta a fájlcserélő program készítőit a szerzői jog megsértéséért, és ítéletében arra kötelezi a céget, hogy megfelelő szűrőt integráljon az egykor oly népszerű szoftverbe.


zeneipar jeles szereplői által indított per már jó ideje húzódott. Az ausztrál zeneipar érdekeit védő szövetség, az ARIA szerzői jogvédő részlege már tavaly februárban házkutatást tartott a vállalatnál. A szerzői jogvédő szervezet a hatóságokkal karöltve szeretett volna bizonyítékokat gyűjteni a nemzetközi fájlcserélő-hálózatokat üzemeltető cégekkel szemben. Ilyen bizonyítékokat azonban nem találtak, a zeneipar mégis bíróságra vitte az ügyet, bízva a győzelemben. Az amerikai kiadókat láthatólag igencsak zavarta, hogy az ausztrál cég mindaddig megmenekült a felelősségre vonástól.

A Kazaa ezúttal sem adta könnyen magát. A per tavaly egész évben elhúzódott, és egészen mostanáig nem született döntés. A kiadók célja a letöltések által okozott károk megtérítése volt, amely szerintük több milliárd dollárra is rúghat. A fő vádlott a Sharman Networks, a Kazaa fejlesztője volt, de a kiadók a céggel együtt az LEF Interactive, az Altnet, és a Brilliant Digital Entertainment vállalatokat, Nicola Hemminget a Sharman vezérigazgatóját, Kevin Bermeistert az Altnet vezérigazgatóját, és további két technológiai igazgatót is bepereltek.

Ha végső döntést nem is tudtak kicsikarni, azt sikerült elérniük, hogy a Kazaa nagyot vesztett súlyából, és átadta addigi vezető helyét más fájlcserélgető hálózatoknak. Említést érdemel ezek között a DC++, illetve a BitTorrent, amely világszerte meghódította a felhasználókat. Hazánkban is egyre-másra nyíltak meg az újabb hubok, trackeroldalak, amelyek azután menetrendszerűen felkeltették a hatóságok és a jogvédő szervezetek figyelmét. Változást természetesen így sem tudtak elérni, mindössze annyit értek el, hogy legtöbb trackeroldal mára csak meghívásos alapon fogad új tagokat.

A Reuters jelentése szerint azonban hétfőn megszületett a végső döntés a Kazaa perében. Az ausztrál bíróság elmarasztalta a szoftver készítőjét, és kimondta, hogy a vállalat megsértette a kiadók jogait, amikor lehetővé tette a felhasználóknak az illegális terjesztést. Éppen ezért arra kötelezik a Sharmant, hogy megfelelő szűrővel akadályozza meg az illegális csereberét, és zárja ki a másolt anyagokat hálózatáról. Pénzbüntetésről nem érkezett hír, mint ahogy arról sem tudtunk meg bővebbet, hogy milyen módon képzelik el a szűrő működését.

Forrás: www.sg.hu
2005. szeptember 5. 14:08, Hétfő - Gyurkity Péter


<<< vissza a hírekhez

FŐOLDAL | HÍREK | A SZÖVETSÉG | JOGI HÁTTÉR | KALÓZKODÁS | MÉDIAFIGYELŐ | LETÖLTÉS | LINKEK | GY.I.K. | KONTAKT

©2005-2011 - Pro Art | Impresszum