Főoldal
Hírek
A szövetség
Jogi háttér
Kalózkodás
Szerzői jogi kézikönyv
Letöltés
Linkek
GY.I.K.
Kontakt
Hírek

EGYÜTT A ZENÉÉRT

Példátlan mértékű összefogásnak lehetünk tanúi idén ősszel a hazai zenei életben.

Több mintl ötven előadó vesz részt abban az akcióban, amelynek célja, hogy a közönség számára egyértelművé tegye: a művész, az előadó abból él, hogy zenél, hogy szórakoztat, és ha ezért nem részesül az őt megillető fizetségben, akkor bizony más megélhetés után kell néznie, és nem fog tudni több zenét készíteni a rajongók számára.

A rajongók kedvenceik munkáját azzal tisztelik meg, ismerik el a legjobban, ha nemet mondanak az illegális fájlcserélésre, másolásra, a hamisításra és a kalózkodás bármilyen formájára. Ha a zenét legális úton szerzik be, azzal már önmagában is tettek azért, hogy a művész továbbra is alkotni tudjon.

Mindezt kiáltványban fogalmazták meg, amely érthetően, közvetlenül és barátian szól a közönséghez, a rajongókhoz, remélve, hogy ők is megértik az üzenetet: hogy a zene érték, és ezt az értéket emberek a munkájukkal hozzák létre. Ahogy a kiáltvány is fogalmaz: "Ha fontos Neked a zene, szerezd be legális forrásból. Ezzel Te is teszel azért, hogy a jövőben is születhessenek új dalok. Tegyünk együtt a zenéért".

A kezdeményezést támogatja és koordinálja a ProArt - Szövetség a Szerzői Jogokért. A ProArt-ot a közös jogkezelő szervezetek (ARTISJUS - szerzők, EJI - előadóművészek, FILMJUS - filmelőállítók, HUNGART - vizuális művészek, MAHASZ - hanglemezkiadók) együttesen hozták létre; a szervezet alapítóin keresztül a teljes hazai művészeti életet képviseli.

A kampány szeptember 15-én, a Hungaroton Gigastore-ban (Duna Plaza), az utolsó klasszikus lemezboltok egyikében kezdődött, ahol a sok-sok részt vevő előadóművész a sajtó nagyszámú képviselőjének jelenlétében egyszerre tette föl az összefogást jelképező szilikon karszalagot. Másfél hónapon keresztül fogják azt mindannyian hordani: rockzenészek, popzenészek, mulatós előadók; nagy öregek és feltörekvő fiatalok, budapestiek és vidékiek, énekesek és énekesnők - egyszóval a teljes magyar könnyűzenei paletta.

És ami a legizgalmasabb: a közönségnek is lehetősége nyílik csatlakozni, kifejezni egyetértésüket, szolidaritásukat, támogatásukat. Az elkészült ötvenezer karszalagot az előadók fellépéseiken osztják ki azok között a rajongók között, akik úgy érzik, szeretnék azt viselni, mert maguk is tettek, tesznek azért, hogy kedvenceik megkapják munkájuk ellenértékét. Bárki hozzájuthat tehát a karszalaghoz az ország bármely pontján, ha elmegy kedvenc előadója fellépéseire. De közvetlenül a ProArt-tól is beszerezhető a karszalag: ennek részleteit és további információkat a www.egyuttazeneert.hu vagy a www.együttazenéért.hu weboldalon találhatunk.

A fent említett másfél hónap végén, október 29-én a Petőfi Csarnokban nagyszabású CD-vásárra kerül sor, ahol a közönség ez alkalommal igen kedvezményesen, nagykereskedelmi áron vásárolhatja meg a CD-ket - és nem csak az akcióban részt vevő előadók lemezeit, hanem bármit, beleértve az aktuális külföldi albumokat is! De ez sem minden: az akcióban részt vevő művészek ugyanis mindannyian ott lesznek és a helyszínen dedikálják a rajongók által vásárolt CD-ket. Október 29-e tehát a D-DAY, vagyis a dedikálás napja!


<<< vissza a hírekhez

FŐOLDAL | HÍREK | A SZÖVETSÉG | JOGI HÁTTÉR | KALÓZKODÁS | MÉDIAFIGYELŐ | LETÖLTÉS | LINKEK | GY.I.K. | KONTAKT

©2005-2011 - Pro Art | Impresszum