Főoldal
Hírek
A szövetség
Jogi háttér
Kalózkodás
Szerzői jogi kézikönyv
Letöltés
Linkek
GY.I.K.
Kontakt
Hírek

Végső visszaszámlálás a Kazaa számára: közeleg a szűrésre adott határidő

Lejárt a határidő a Kazaa elnevezésű jogsértő zeneterjesztő hálózat üzemeltetői számára: meg kell kezdeniük a bíróság által előírt tartalomszűrést a rendszerükben.

Az ausztrál Legfelsőbb Bíróság Sharman Networks, a Kazaa egyik üzemeltetője számára elrendelte, hogy ennek végleges megtörténtéig alakítsa át szoftverét oly módon, hogy az tartalmazzon egy 3000 szavas, kéthetente frissítendő copyright-szűrőt. A szűrő az első lépés a szeptemberben hozott, mérföldkőnek számító bírósági ítélet végrehajtásában, amely a Sharman Networks céget felelősnek nyilvánította a Kazaa hálózaton történő jelentős copyright jogsértések jóváhagyásának vétségében. A kulcsszavakra vonatkozó szűrő felállítása a feltétele annak, hogy az ítélet végrehajtásaként a bíróság ne rendelje el a Kazaa azonnali teljes lezárását.

John Kennedy, az IFPI Elnök-vezérigazgatója kifejtette: „Három hónappal ezelőtt a bíróság a Kazaa hálózatot nagymennyiségű copyright-jogsértés vétségében bűnösnek találta. Most eljött a végrehajtás ideje. A zeneipar szigorúan figyeli, hogy megtörténik-e a bíróság által előírt szűrő felállítása.”

Stephen Peach, az ausztrál lemezkiadók érdekvédelmi szervezetének (ARIA) vezetője szerint: „Eljött az ideje, hogy a Sharman szavait tettek is kísérjék. A közvéleményt korábban arról tájékoztatták, hogy ’dolgoznak a bírósági döntés érvényesítésén’. Meglátjuk, mennyire sikerült-ez nekik. Ez az egyszerű eljárás egy folyamat kezdetét kell, hogy jelezze, amely folyamat segíthet megóvni művészek ezreinek a megélhetését, akiknek az alkotásait ellopták és illegálisan kereskedtek velük a Kazaa hálózaton.”

Az ideiglenesen előírt és a Kazaa újabb verzióiba kötelezően beépítendő szűrő által figyelt 3000 szó listáját az ausztrál lemezcégek állítják össze. A listán előadók és hangfelvételcímek szerepelnek.

A Sharman számára kötelező a lista kéthetente történő frissítése a lemezcégek által közölt új kulcsszavakkal. Ezenfelül a Sharman számára elrendelték, hogy a felhasználókat a rendszerben látható szövegablakokon keresztül kötelezzék a szoftver új, szűrővel működő verziójára való áttérésre.

A bírósági tárgyalás során a Sharman jelezte, hogy a szűrőmechanizmusok technikailag nem megoldhatóak kizárólag ausztrál felhasználók számára. A határozat alapján a 3000 szavas szűrő kedd óta minden felhasználóra vonatkozik.

A bírósági határozat november 24-i meghozatalakor Wilcox bíró kijelentette: „Véleményem szerint ha kiválasztjuk a 3000 legnépszerűbb dalt - amely nyilvánvalóan tartalmazza az aktuális popslágereket – és ezt rendszeresen frissítjük, ez a megoldás korlátozott ideig ésszerű lehet, és jelentősen befolyásolhatja az okozott kár mértékét.”

<<< vissza a hírekhez

FŐOLDAL | HÍREK | A SZÖVETSÉG | JOGI HÁTTÉR | KALÓZKODÁS | MÉDIAFIGYELŐ | LETÖLTÉS | LINKEK | GY.I.K. | KONTAKT

©2005-2011 - Pro Art | Impresszum