Főoldal
Hírek
A szövetség
Jogi háttér
Kalózkodás
Szerzői jogi kézikönyv
Letöltés
Linkek
GY.I.K.
Kontakt
Hírek

Április 26.: a szellemi tulajdon világnapja

Megdöbbentő adatok: naponta 28 ezer filmet töltenek le Magyarországon az internetről illegálisan, annyit, ahányan egy nap moziba mennek. Minden három-négy eladott műsoros DVD-lemez közül csak egy legális.

A filmkalózkodás 2005-ben 6 milliárd forint kárt okozott az iparágnak, és egyre drasztikusabb méreteket ölt. A rendőrség csak az esetek töredékét deríti fel. Az erkölcsi és kulturális károk felmérhetetlenek.

Április 26-a a szellemi tulajdon világnapja. Ezért is hívják fel ezen a napon különös hangsúllyal a figyelmet a hazai szerzőijog-védő szervezetek, hogy törvény által büntetett lopás a szellemi tulajdont megtestesítő termékek eltulajdonítása letöltéssel, másolással, sokszorosítással, terjesztésével.

A szellemi tulajdon világnapja alkalmából tartott sajtóbeszélgetést 2006. április 25-én három magyar jogvédő szervezet: az ASVA (Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány), a BSA (Business Softver Alliance) és a ProArt (Szövetség a Szerzői Jogokért), hogy ismét hangsúlyozza és egyben tudatosítsa a szerzői jogok védelmének fontosságát. A szerzői jogok megsértése, a kalózkodás ugyanis nemcsak a szerzőknek, alkotóknak okoz károkat, hanem jelentékeny hatása van a gazdasági, kulturális életben is, és súlyos erkölcsi vonzatai is vannak. A teljes szerzői jogi ipar a gazdasági teljesítmény csaknem kilenc százalékát teszi ki, és 278 ezer embernek ad munkát, mely az összes foglalkoztatott hét százalékát teszi ki - hangzott el. Mivel a feketepiac miatt egyre kisebb a kereslet a legális CD, DVD iránt, a kalózipar szinte észrevétlenül kezdi megölni a zenét, a filmet. A színvonalas, új produkciók elkészítésére, előállítására egyre kevesebb pénz marad a csökkenő bevételek miatt.

Mihály György, az ASVA kuratóriumának elnöke és Andy Vajna producer hangsúlyozta: Amerikában az illegális DVD-film sokszorosítók egy dollár befektetésből nyolc dollárt tudnak keresni, s az extrahasznot olyan további illegális tevékenységbe fordítják (kábítószer, illegális fegyverkereskedelem), melyek következményei beláthatatlanok. Úgy látják, Magyarországon még szemléletváltásra van szükség, mert az emberekben nem tudatosult, hogy a szerzői jogok ellopása ugyanolyan bűncselekmény, mint az autólopás. Míg az utóbbi tényt mindenki természetesnek tartja - mármint hogy az lopás -, az előbbit bocsánatos bűnként fogja fel. Kálomista Gábor, a Magyar Producerek Szövetségének elnöke egy legutóbbi példát említett. A Csak szex és más semmi című filmet 183 ezren töltötték le rövid idő alatt az internetről, mely csaknem 600 millió forintos kárt okozott, feltételezve, hogy a letöltők többségét valóban érdekelte a film és DVD-n meg is vásárolta volna. A nagy veszteségek miatt már felmerül a kérdés: érdemes-e egyáltalán filmet gyártani, ha nem térül meg a befektetés és nincs belőle haszon, melyet új filmek forgatásába lehetne befektetni.

A ProArt elnöke, Szüts László is elkeserítő helyzetről számolt be a zeneiparról. Három-négy értékesített audio CD közül csak egy legális. Néhány év alatt Magyarországon felére esett vissza a műsoros CD-k eladása, mely napjainkban évente már csak 5 millióra tehető. Ugyanakkor vagy 30 millió üres CD fogy legálisan, és nem nehéz kikövetkeztetni, hogy döntő többségükre jogtalanul másolnak zenei felvételeket.

Forrás: PremierPark

<<< vissza a hírekhez

FŐOLDAL | HÍREK | A SZÖVETSÉG | JOGI HÁTTÉR | KALÓZKODÁS | MÉDIAFIGYELŐ | LETÖLTÉS | LINKEK | GY.I.K. | KONTAKT

©2005-2011 - Pro Art | Impresszum