Főoldal
Hírek
A szövetség
Jogi háttér
Kalózkodás
Szerzői jogi kézikönyv
Letöltés
Linkek
GY.I.K.
Kontakt
Hírek

A lemezipar 2006-ban - Jelentés a kalózkiadványokról

A Nemzetközi Hanglemezszövetség (IFPI) becslése szerint a kalózlemezek kereskedelme 2005-ben a világon együttesen 4,5 milliárd dollárt tett ki. ugyanebben az évben majdnem 20 milliárd dalt cseréltek ki vagy töltöttek le illegálisan az internetről.

A zenei kalózkodás sokféle arca

 1. A fizikai kalózkodás nem csökken
  • A világon minden harmadik megvásárolt hanglemez illegálisan másolt példány.
  • Becslések szerint 2005-ben az összes gazdára talált CD (legális vagy sem) 37%-a volt kalóz - ez 1,2 milliárd hamis lemezt jelent összesen.
  • Az elmúlt évben 30 nemzetközi piacon bekövetkezett, hogy a kalóz CD-eladások száma meghaladta az eredetiekét.
  • A kalózkiadványok többségét CD-R lemezekre másolják nagy hatékonyságú CD-írókkal, kis kereskedelmi "laborokban".
  • A zenei DVD-k illegális másolása szintén növekszik, amely számos piacon befolyásolja eme formátum terjedését.
  • Az optikai lemeziparra globális szinten is jellemző kihasználatlan kapacitás a zenei kalózkodás legfőbb tényezője. 2005-ben a világ teljes lemezkapacitása 60 milliárd darab volt, ebből mindössze 20 milliárdot használtak a legális kereslet kielégítésére. Még mindig Tajvan az üres CD-k piacának legnagyobb beszállítója, a teljes kínálat egyharmadát adja.
  • Magyarországon 2005-ben kb. 5 millió darab legális hanghordozó kelt el; ezzel szemben 33.6 millió üreshordozó került forgalomba legálisan. A GFK felmérése szerint a 33.6 millió darabból 18.3 millió hordozóra zenét írtak, míg kb. 9.5 millióra filmet). Az összes írt hordozó kb. egynegyedét írták saját kezűleg (amely így magáncélú másolatnak minősül), háromnegyed részük tehát jogellenesen készült, azaz más készítette pénzért vagy szívességből a végfelhasználó számára. Ez azt jelenti, hogy 13,5 millió darab illegális másolat készült házilag. Ehhez jön még a tavaly eladott kb. egymillió "gyári" hamisítvány. Összesen tehát 14,5 millió darab hamisítvány talált gazdára tavaly. Ez az 1226 Ft -os átlagárral számolva 17,7 millárd forint (64 millió Euro) kárt okozott a magyarországi hanglemezkiadásnak.

  Az IFPI válasza
  • Az IFPI kalózkodás elleni csoportjai és a nemzeti végrehajtó testületek segítségével 2005-ben szerte a világon rekordmennyiségű, több mint 80 millió lemezt foglaltak le; ez az előző évi eredmény duplája.
  • 78 lemezgyártósort állítottak le (melyek kapacitása 340 millió darab volt), valamint 40 ezer CD-írót is lefoglaltak.
  • Minden régióban jelentősen nőtt a sikeres akciók száma.
  • Magyarországon a hatóságok által, a jogvédő szervezetek közreműködésével közel 1.3 millió darab illegálisan forgalomba hozott üreshordozó került lefoglalásra, illetve több ezer rendőrségi eljárás indult szerzői jogok megsértése miatt.

 2. Internetes kalózkodás

  Az IFPI becslése szerint közel 20 milliárd dalt töltöttek le illegálisan a múlt évben, melyet 10 zenei piac (köztük az USA, Németország, az Egyesült Királyság és Brazília) vásárlói megkérdezései, illetve külső kutatások alapján állapítottak meg. Ez az on-line zenére vonatkozó adat extrém kalózarányt jelent, és azt is demonstrálja, hogy a legális digitális zenében még óriási potenciál van. A lemezkiadó társaságok digitális zenei eladásból származó bevételei 2005-ben megháromszorozódtak, elérték az 1,1 milliárd dollárt, és ez a tendencia erősen folytatódott 2006-ban is.

  Illegális weboldalak

  Internetes kalózkodásról több esetben is beszélhetünk, amennyiben a zeneszámokat illegálisan letöltik vagy továbbítják. Több olyan weboldal is van, melyen rengeteg zenét tárolnak, ám másolásra vagy interneten keresztül történő továbbításra már nincs engedélyük. Az említett honlapokon általában mégis ingyen vagy nagyon olcsón juthatunk zenéhez, mivel nem fizetik meg sem az előadói, sem a szerzői jogdíjakat. Ez a fajta internetes kalózkodás különösen azokban az országokban igazán elterjedt, ahol a jogdíjakat nem tudják elég hatékonyan behajtani, vagy a törvény megengedőbb. Hazánkban a 2005. év folyamán közel ezer, jogvédett tartalmakat illegálisan elérhetővé tévő weboldal bezárását kezdeményezték a jogvédő szervezetek.

  P2P hálózatok

  A P2P (Peer to Peer) hálózatok lehetővé teszik, hogy az akár több millió egyéni felhasználó között közvetlen fájlcsere történjen. A szerzői jogtulajdonos(ok) engedélye nélkül fájlokat feltölteni a világon mindenütt illegális - ezen hálózatok működtetőit a világ minden táján felelősségre vonhatják jogsértés miatt.

  • A Grokster és a Kazaa az illegális fájlcserék legnagyobb motorjai voltak, amíg az amerikai legfelsőbb bíróság, illetve az ausztrál szövegségi bíróság véget nem vetett a tevékenységüknek.
  • 2006 elején a belga és a svéd hatóságok kezdeményeztek sikeres eljárást a Razorback és az eDonkey P2P szerverek gazdái ellen.

  BitTorrent

  A BitTorrent egy új fejlesztésű fájlcserélő technológia, mely arra hivatott, hogy hatalmas adatmennyiségeket lehessen vele továbbítani szerverköltségek és sávszélesség-problémák nélkül.

  • A svéd hatóságok sikeresen léptek fel a világ egyik legnagyobb BitTorrent szolgáltatója, a The Pirate Bay ellen.

  Az internetes kalózkodás egyéb formái

  Az FTP (file transfer protocol) oldal az internetes kalózkodás egyik hagyományos formája; ez tipikusan az első hely, ahol az új kiadványok kalózmásolatai feltűnnek. A felhasználók az FTP oldalakon sok ezer ember számára elérhetővé tehetik a zenei vagy egyéb fájlokat, így azok letölthetőek a szervergépről.

  Az IRC (internet relay chat) alapvetően kommunikációs lehetőségeket nyújt vitafórumok segítségével, ám időközben ez is a zenekalózkodás eszközévé vált.

  A LAN (local area network) alapú fájlcserét olyan felhasználók használják, akik valamilyen helyi hálózaton keresztül össze vannak kapcsolódva: leggyakrabban egyetemi kollégiumi vagy munkahelyi hálózaton. Ez sajnos hatalmas mennyiségű illegális zene, film és egyéb tartalom továbbítását teszi lehetővé.

  • Az USA-ban a zene- és filmipar az egyetemekkel közösen fáradozik azon, hogy olyan programokat telepítsenek a számítógépekre, melyek kiszűrik és csökkentik a visszaéléseket.

  Az audio streamek illegális lementése (digital stream ripping) komoly fenyegetést jelent a lemezkiadók bevételeire nézve, hiszen a stream zenét tárolhatóvá teszi a felhasználó winchesterén előadóval, címmel ellátva, ezáltal helyettesíti a hivatalos kiadvány megvásárlását.

  A mobilzenei kalózkodás szintén egyre népszerűbb: a mobiltelefonok ma már alkalmasak arra, hogy ingyen jussunk zenéhez például Bluetooth-on keresztül. Ezzel a megoldással telefonról vagy memóriakártyáról is közvetlenül a felhasználó mobiljára másolható az illegális tartalom.

Mi lehet a megoldás?

A legális digitális zenei üzletág gyorsan növekszik, és különböző csatornákon (on-line vagy mobileszközökön) keresztül kínál zenét a felhasználóknak. Ennek a piacnak a legnagyobb ellensége a kalózkodás, ám a zeneipar több eszközzel is igyekszik visszaszorítani a jelenséget.

 • Új, törvényes szolgáltatások nyújtása: Az on-line kalózkodás visszaszorításában az egyik kulcsfontosságú tényező. A lemezkiadó vállalatok óriási katalóguskínálattal jelentkeznek, 2005-ben ennek a gyorsan növekvő piacnak a nagysága 1,1 milliárd dollárt tett ki. Ma már 360 legális digitális zenei szolgáltatáson keresztül több mint 3 millió dalt lehet letölteni 40 országban.

 • Jogi útra terelés: A lemezipar lépéseket tett az illegális szolgáltatások és P2P hálózatok ellen, hogy a törvényes piac zavartalanul növekedhessen. Az Egyesült Államokon kívül 17 országban indítottak eljárást a törvénybe ütköző fájlcserélő rendszerek működtetői ellen: 2006 áprilisában jelentették be, hogy közel 2000 esetben folyik vizsgálat.

  Független piaci kutatók 2005 novemberében kimutatták, hogy a jogi procedúráknak szerencsére van visszatartó erejük: a médiában nagyvilágot látott botrányokat követően az európai fájlcserélők több mint egyharmada visszavonult, és beszüntette korábbi törvénysértő tevékenységét. Az is kiderült a kutatásból, hogy a két legnagyobb európai piac (Németország és Anglia) vásárlói nagyobb arányban vásárolnak hivatalos forrásból (5%), mint illegálisból (4%).

 • Képzés: A szerzői jogokkal való megismerkedésnek vitathatatlan szerepe van a digitális zeneipar népszerűsítésében. Az IFPI több országra kiterjedő képzési projekteket indít a szerzői jogokról és az interneten lévő zenéről. A résztvevő fiataloknak és szülőknek elmagyarázzák, mi a fájlcsere, a P2P hálózat, hogyan működik a technológia, valamint hogyan tudják biztosítani, hogy gyermekeik a törvényes keretek között maradjanak internetezéskor. További információkkal szolgál a www.pro-music.org weboldal is, ahol minden fontos és hasznos információ megtalálható az on-line zenéről.

 • Digitális fájlellenőrzés: A Digital File Check egy bármely felhasználó által ingyenesen letölthető program, mely segít a nem kívánatos fájlcserélő szoftverek blokkolásában és eltávolításában, továbbá megakadályozza, hogy az internetező akaratlanul is illegálisan töltsön le valamilyen fájlt.

 • Folyamatos figyelmeztetések: 17 országban több mint 53 millió rendszeresen illegálisan letöltőnek küldenek figyelmeztető üzeneteket, melyben arra kérik őket, hogy függesszék fel tevékenységüket.

 • Hazai kampányok: A szerzői jogvédő szervezetek a különböző országokban főként a fiatalokat célozzák meg kampányaikkal; Finnországban például az Oktatási Minisztérium segítségével közvetlenül az iskolákhoz jut el üzenetük. Hazánkban is van példa hasonló kezdeményezésre: "Együtt a zenéért" címmel tavaly indult útjára a legális zene mellett érvelő kezdeményezés, melyhez a zenei szakma egy emberként állt mellé. 2006 őszén pedig a ProArt és az ASVA közös kezdeményezésére indult el a Sulinet oldalain látható, "A másik oldal" című interaktív felvilágosító képregény, amely közvetlen, szórakoztató formában igyekszik növelni a szerzői jogi tudatosságot a fiatalok körében.

Forrás: www.ifpi.org

Az eredeti, teljes hosszúságú angol nyelvű anyag elérhető ITT!

<<< vissza a hírekhez

FŐOLDAL | HÍREK | A SZÖVETSÉG | JOGI HÁTTÉR | KALÓZKODÁS | MÉDIAFIGYELŐ | LETÖLTÉS | LINKEK | GY.I.K. | KONTAKT

©2005-2011 - Pro Art | Impresszum