Főoldal
Hírek
A szövetség
Jogi háttér
Kalózkodás
Szerzői jogi kézikönyv
Letöltés
Linkek
GY.I.K.
Kontakt
Hírek

A zeneipar nemzetközi szervezete (IFPI) üdvözli a nemrégiben született ítéletet, mely szerint: az internet-szolgáltatók kötelesek megakadályozni hálózataikon a szerzői jogi jogsértéseket

Egy belgiumi bíróság megerősítette, hogy az internetszolgáltató felelős a hálózatán zajló illegális fájlcserélések megállításáért.

Az ítélet az első olyan Európában, melyben az EU-jogérvényesítési irányelvének alkalmazása történt, s így fontos precedenst teremt a kalózkodás elleni nemzetközi küzdelemben. Az ítéletet üdvözölte a nemzetközi zeneipar, amely hosszú ideje próbál nyomást gyakorolni a szolgáltatókra, hogy lépjenek fel a hálózataikban zajló kalózkodással szemben.

A bíró megállapította, hogy a szolgáltatók rendelkeznek a megfelelő technikai felkészültséggel ahhoz, hogy blokkolni vagy szűrni tudják a jogsértő anyagokat a fájlcserélő hálózatokban, és a Scralet (korábban Tiscali) nevű szolgáltató számára hat hónapos határidőt adott a megfelelő rendelkezések bevezetésére.

Az ítélet kiemelte az Audible Magic által kifejlesztett szűrési technológiát, de az ítélethez kapcsolódó szakértői vélemény további hat megoldási lehetőséget is említ a jogosítatlan zenei anyagok forgalmának blokkolására. Ez az első alkalom Európában, amikor egy eljárás során részletesen elemezték a jogsértő tartalmak blokkolására vagy szűrésére alkalmas technológiákat.

A belgiumi bírósági döntés egy olyan ügyben született, amelyet a belga írókat és szerzőket képviselő szervezet, a SABAM (az Artisjus belga megfelelője) kezdeményezett a Tiscali nevű szolgáltatóval szemben.

Az IFPI elnök-ügyvezetője, John Kennedy kijelentette: „Ez egy kiemelkedően fontos döntés, amely pontosan azt mondja ki, amit mi már két éve hangoztatunk – hogy az internet kapuőrei, a szolgáltatók felelősséggel tartoznak a hálózatukon zajló jogsértő forgalom korlátozásáért. A bíróság a szolgáltatónak a kalózkodással szembeni fellépéshez szükséges jogi felelősségét és technikai képességét egyaránt megállapította. Reméljük, a döntés meghatározó lesz a jövőben a kormányzati politika és a bírói gyakorlat számára Európa és a világ más országaiban is.”

„Gratulálunk a SABAM-nak az eljárás sikeres végkifejletéhez. Olyan ítélet született, amely nagy segítséget jelenthet a szerzők, írók, producerek és további jogtulajdonosok számára az internetes kalózkodás által okozott felbecsülhetetlen károkkal szemben.”

Az illegális fájl-cserélés hatalmas károkat okoz a zeneiparnak, és akadályozza a legális digitális ipar fejlődését. Az IFPI becslései szerint 20 milliárd körüli illegális fájl fordult elő 2006-ban a fájl-cserélő hálózatokban; körülbelül hússzorosa a legális letöltéseknek.

<<< vissza a hírekhez

FŐOLDAL | HÍREK | A SZÖVETSÉG | JOGI HÁTTÉR | KALÓZKODÁS | MÉDIAFIGYELŐ | LETÖLTÉS | LINKEK | GY.I.K. | KONTAKT

©2005-2011 - Pro Art | Impresszum