Főoldal
Hírek
A szövetség
Jogi háttér
Kalózkodás
Szerzői jogi kézikönyv
Letöltés
Linkek
GY.I.K.
Kontakt
Hírek

Letartózatták a zenekalóz DJ-t!

2008. június 19., Madrid - A spanyol csendőrség, a Guardia Civil zenei kalózkodás alapos gyanújával vett őrizetbe egy lemezlovast.

A Mallorca szigetén élő, brit állampolgárságú férfi a gyanú szerint DJ mixlemezeket árusított illegálisan. A vád a nagy mennyiségben eladott, illegálisan másolt lemezekre összpontosít, amelyeket a helyben működő kb. 200 bár és klub számára árusított.

A nemzetközi szervezésű rendőrségi akcióban a Palma Guardia Civil szervezett bűnözési csoportja, az Interpol és a városi rendőrség egyaránt részt vettek, munkájukat a zeneipar spanyol (Promusicae), angol (BPI) és nemzetközi (IFPI) szervezete egyaránt segítette.

A nyomozás azután kezdődött meg, hogy egy angliai cég, a Music Factory Entertainment Group tudomást szerzett róla, hogy lemezeit Mallorca szigetén illegálisan árusítják, majd értesítette a zeneipar nemzeközi szervezetét, az IFPI-t.

John Newton, az Interpol kötelékeiben működő Szellemi Tulajdon Program menedzsere kijelentett: "Ez egy nagyon egyszerű, de igen jól jövedelmező bűncselekmény. A gyanusított egyértelműen azt gondolta, hogy ha az eredeti lemezeket az Egyesült Királyságban vásárolja meg, majd a másolatokat Spanyolországban árusítja, így elkerülheti a hatóságok figyelmét - ez az elképzelése láthatóan végletesen naívnak bizonyult."

Len Hynds, az IFPI Végrehajtási Csoportjának vezetője hozzátette: "Ez az illegális vállalkozás a nyaralósziget zenei piacát vette célba, több ezer eurós havi bevételt generálva, amely bevétel jogosan a lemezek zenei anyagát ténylegesen elkészítő, független lemezkiadót illette volna."

Peter Parkin, a Music Factory Entertainment Group ügyvezető igazgatója szerint "Rendkívül bosszantó, hogy ez az ember a mi zenénk engedély nélküli másolásával, és annak illegális árusításával keresett pénzt, de örömmel közöljük, hogy a Mallorca szigetén működő bárok és klubok számára is tudunk legális, a vendégeket vonzó és marasztaló zenei mixlemezeket biztosítani.”

José Luis Pérez Quintero, a Promusicae nyomozási vezetője hozzáteszi: "A spanyolországi szálloda- és szórakoztatóipar, különösen az éjszakai klubok és bárok kifejezett célpontjai a szervezett illegális kalózhálózatoknak, amelyek oly módon kívánnak jövedelemhez jutni, hogy mások zenéit árusítják. A Csendőrség megmutatta, hogy nagyon is komolyan veszik az effajta bűncselekményeket."

<<< vissza a hírekhez

FŐOLDAL | HÍREK | A SZÖVETSÉG | JOGI HÁTTÉR | KALÓZKODÁS | MÉDIAFIGYELŐ | LETÖLTÉS | LINKEK | GY.I.K. | KONTAKT

©2005-2011 - Pro Art | Impresszum