Főoldal
Hírek
A szövetség
Jogi háttér
Kalózkodás
Szerzői jogi kézikönyv
Letöltés
Linkek
GY.I.K.
Kontakt
Hírek

A dán bíróság illegálisnak minősítette a "Pirate Bay"-t

A zeneipar világszerte üdvözli a mérföldkő-jellegű dániai döntést a világ legismertebb illegális zene-, könyv és filmterjesztőjével szemben.

A döntés megerősíti a svéd Pirate Bay oldal illegális voltát, és egy dán internetszolgáltató számára előírja az oldalhoz valóhozzáférés letiltását.

A dán fellebbviteli bíróság helybenhagyta az év elejei döntést, miszerint kötelező blokkolni a Pirate Bay oldalhoz való hozzáférést. A bíróság megállapította a tömeges jogsértés tényét a Pirate Bay oldalán, valamint az érintett szolgáltató, a Sonofon felelősségét a jogsértésben azáltal, hogy hozzáférést enged az oldalhoz. A döntés újabb lépés a kreatív iparágak azon erőfeszítéseinek sorában, melyek az internetszolgáltatók együttműködését hivatottak előmozdítani a világhálón történő tömeges mértékű jogsértésekkel szemben.

A Pirate Bay olyan üzleti vállalkozás, amely jelentős bevételekre tesz szert jogvédett művekről készített, engedély nélküli másolatok terjesztésével. Az oldalt létrehozó és működtető négy egyén ellen büntetőeljárás indult Svédországban; meghallgatásuk februárban várható Stockholmban.

A világszerte több mint 1400 lemezkiadót képviselő nemzetközi zeneipari szervezet, az IFPI elnök-ügyvezetője, John Kennedy a következőket nyilatkozta:

"Ez egy nagyon fontos, precedens értékű döntés más országok számára is, és hangsúlyozza az internetszolgáltatók szerepét az on-line jogvédelemben. A határozat szintén egyértelmű megerősítése a Pirate Bay oldal illegális természetének, mindössze néhány héttel az oldal üzemeltetőivel szembeni svédországi büntetőeljárás megkezdése előtt. Mindenki számára, aki a zenélésből próbál megélni, ez reményt ad arra nézve, hogy megkezdődött a végjáték egy olyan vállalkozással szemben, amely világszerte alkotóművészek ezreit károsítja meg, és amely vállalkozást egyértelműen nem a zene, hanem kizárólag a pénzszerzés motivál."

A független lemezkiadókat tömörítő szervezet, a WIN szintén üdvözölte a döntést. Alison Wenham elnök kijelentette: "Nagyon jó hír, hogy a bíróságok egyértelművé teszik az internetszolgáltatóknak kulcsszerepét az olyan oldalak megfékezésében, mint például a Pirate Bay, akik alkotó emberek munkáinak egyszerű lopásából csinálnak üzletet."

Forrás: IFPI

<<< vissza a hírekhez

FŐOLDAL | HÍREK | A SZÖVETSÉG | JOGI HÁTTÉR | KALÓZKODÁS | MÉDIAFIGYELŐ | LETÖLTÉS | LINKEK | GY.I.K. | KONTAKT

©2005-2011 - Pro Art | Impresszum