Főoldal
Hírek
A szövetség
Jogi háttér
Kalózkodás
Szerzői jogi kézikönyv
Letöltés
Linkek
GY.I.K.
Kontakt
Hírek

Új fejezet a hazai on- és off-line kalózkodás elleni küzdelemben 1.

Szigorodó hatósági fellépés, összehangolt akciók, szakszerű lebonyolítás - a december elejei eseményekről szóló közleményünk első része az on-line ügyekről.

Az elmúlt hetek-hónapok során korábban még nem tapasztalt határozottsággal és szakértelemmel csaptak le különböző hatóságok az ország több pontján is a jogvédett tartalmakkal, szerzői és szerzői joghoz kapcsolódó jogokkal, szellemi tulajdonnal szembeni jogsértések elkövetőire.

A jogvédő szervezetek és a hatóságok hatékony együtt-működésének köszönhetően egyre pontosabb információk alapján egyre szakszerűbben és előkészítettebben tudnak eljárni a bűnüldöző szervek.

Az alábbiakban a december elejei események olvashatók röviden összegezve, hamarosan érkező újabb sajtóközleményünkben pedig két, korábban már némi nyilvánosságot kapott, elsődlegesen off-line jellegű, de on-line vonatkozással is bíró esetről írunk.

November 28. péntek délután
A győri Széchényi István Egyetem belső kollégiumbából vittek el több számítógépet és egy szervert a rendőrök. A rendőrség az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány (ASVA) feljelentésére vonult ki. Kálmán András, az ASVA igazgatója elmondta: "Már többször figyelmeztettük a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézetet (NIIFI), hogy a győri egyetemen (ahogy máshol is) visszaélnek a hálózat adottságaival." Az ügyben a rendőrség - szakértő bevonásával - szerzői jogok megsértésének gyanúja miatt folytat vizsgálatot.

December 1. hétfő
Újabb rendőrségi akcióra kerül sor, ezúttal, a BIX (Budapest Internet Exchange) Victor Hugo utcai épületében. A BIX forgalma aznap jelentősen visszaesett, miközben a rendőrség hosszú időn keresztül hallgatott ki egy személyt. A nyomozók szakértői vizsgálat segítségével beazonosították a szervereket, amelyeket a 2008. december 1-jén megtartott házkutatás során lefoglaltak. Jelenleg szakértő vizsgálja a hat szervert, melyek közül kettő a gépek közötti kommunikációt lebonyolító, ún. proxy szerver, a másik négy szerver pedig a jelek szerint akár 50-nél is több terabájtnyi adatot is tartalmazhat. A ProArt - Szövetség a Szerzői Jogokért Egyesület feljelentése alapján az ügyben a BRFK gazdaságvédelmi osztálya nyomoz.

December 2. kedd
Ismét razzia a keddi helyszínen (BIX); az interneten is megjelent információk szerint ezúttal már a CFM (ColdFusion Magyarország) nevű, többek között webhosztinggal és SMS-szolgáltatásokkal is foglalkozó cégnél. Újabb szerver került lefoglalásra, melyek jogvédett tartalmaihoz emelt díjas SMS-ért lehetett hozzáférni.

December 3. szerda
Ismét a BIX Victor Hugo utcai épületében, de ezúttal a VPOP (Vám- és Pénzügyőrség) foglalt le egy szervert az 1B Telekom nevű, szintén webhosztinggal, domain regisztrációval, stb. foglalkozó cégnél, ahonnan 2008. október 9-én már lefoglalásra került két SMSweb szerver.

A mostani esetek követik a hatóságok egyre inkább tapasztalható gyors, hatékony fellépésű akcióit a szellemi termékekkel szembeni jogsértők ellen.

Az elkövetők hosszú időn keresztül milliós nagyságrendű károkat okoztak az államnak és a jogosultaknak egyaránt, s utóbbiak között nem csak a lemezkiadókat és filmgyárakat károsították meg, de sok-sok szerzőt, előadóművészt is, akiknek alkotásait jogosulatlanul használták. A jogsértők több esetben is jelentős hasznot realizáltak, amelyből az alkotók természetesen nem részesülhetnek.

A teljes alkotói közösség, a területén érintett iparágak egységesen üdvözlik a szellemi, művészeti termékek alkotóinak jogait komolyan vevő, a kultúra nemzetgazdasági hozzájárulásának fontosságát szem előtt tartó hatósági fellépést.

További információk:
jeszenszkyzsolt@mahasz.hu

<<< vissza a hírekhez

FŐOLDAL | HÍREK | A SZÖVETSÉG | JOGI HÁTTÉR | KALÓZKODÁS | MÉDIAFIGYELŐ | LETÖLTÉS | LINKEK | GY.I.K. | KONTAKT

©2005-2011 - Pro Art | Impresszum