Főoldal
Hírek
A szövetség
Jogi háttér
Kalózkodás
Szerzői jogi kézikönyv
Letöltés
Linkek
GY.I.K.
Kontakt
Hírek

Új fejezet a hazai on- és off-line kalózkodás elleni küzdelemben 2.

Itt olvasható közleményünk második része az off-line ügyekről, azaz a "fizikai fogásokról".

Mind az on-line ügyekkel, vagyis az internethez köződő kalóztevékenységgel, mind az off-line esetekkel, tehát a fizikailag megfogható illegális termékekkel kapcsolatos akciók során egyre inkább tapasztalható a hatóságok gyors, hatékony szakszerű fellépése a szellemi termékekkel szembeni jogsértők ellen.

Míg sajtóközleményünk első részében a legfrissebb on-line ügyekről számoltunk be, most, a második részben az elmúlt hónapok legnagyobb "off-line fogásait" ismertetjük.

Utóbbiak közül az egyik legjelentősebb volt, amikor a BRFK. VIII. Kerületi Rendőr-kapitányság Bűnüldözési Alosztálya szeptember 27-én a kalózkodás egyik melegágyaként elhíresült Verseny utcai piacon a piac árusait másolt CD-kkel, DVD-kkel ellátó "üzem" tulajdonosát kapcsolta le.

Az előzetes információk alapján a nyomozók megfigyelték, hogy a célszemély "alkalmazottja" melyik gépjárműből hozza a másolatokat. A nyomozók egy része felfedte magát, a másolatokat lefoglalták, az alkalmazottat előállították. A célszemély közben a piacról eltávozott, a nyomozók követték és így jutottak el a lakásig, ahol a másolatokat készítette. A lakásban lévő célszemély a nyomozókat nem engedte be, az ajtót rá kellett törni.

Lefoglalásra került:
12.000 db zenét, filmalkotást tartalmazó optikai lemez
700 db számítógépprogramokat tartalmazó optikai lemez
32 db belső DVD-író
8 db külső, asztali DVD-író
2 db nyomtató

Néhány héttel később a Vám- és Pénzügyőrség Közép-Magyarországi Regionális Parancsnokság Szellemi Tulajdonvédelmi Osztályának munkatársai a VIII. kerületi rendőrökkel összehangolt akcióban egy zuglói GSM boltban és egy lakásban tartottak házkutatást. A GSM boltban biankó érettségi bizonyítványokat és fegyvereket, a lakásban a másoláshoz használt számítástechnikai eszközöket (számítógépeket, nyomtatókat) és eladásra szánt lemezeket foglaltak le a nyomozók. A boltban és a lakásban közel 8000 jogsértő módon többszörözött, a bolhapiacokon való értékesítésre szánt optikai lemezt, sőt, fegyvereket (!) is találtak.

A mostani esetek követik a hatóságok egyre inkább tapasztalható gyors, hatékony fellépésű akcióit a szellemi termékekkel szembeni jogsértők ellen.

Az elkövetők hosszú időn keresztül milliós nagyságrendű károkat okoztak az államnak és a jogosultaknak egyaránt, s utóbbiak között nem csak a lemezkiadókat és filmgyárakat károsították meg, de sok-sok szerzőt, előadóművészt is, akiknek alkotásait jogosulatlanul használták. A jogsértők több esetben is jelentős hasznot realizáltak, amelyből az alkotók természetesen nem részesülhetnek.

A teljes alkotói közösség, a területén érintett iparágak egységesen üdvözlik a szellemi, művészeti termékek alkotóinak jogait komolyan vevő, a kultúra nemzetgazdasági hozzájárulásának fontosságát szem előtt tartó hatósági fellépést.

További információk:
jeszenszkyzsolt@mahasz.hu

<<< vissza a hírekhez

FŐOLDAL | HÍREK | A SZÖVETSÉG | JOGI HÁTTÉR | KALÓZKODÁS | MÉDIAFIGYELŐ | LETÖLTÉS | LINKEK | GY.I.K. | KONTAKT

©2005-2011 - Pro Art | Impresszum