Főoldal
Hírek
A szövetség
Jogi háttér
Kalózkodás
Szerzői jogi kézikönyv
Letöltés
Linkek
GY.I.K.
Kontakt
Hírek

A magyar zenét és a fiatal tehetségeket támogatja a ProArt

A ProArt a jogtudatosság növelését és a felvilágosítást szolgáló tevékenységével, illetve az illegális zenefelhasználás elleni aktív fellépéssel évek óta szolgálja a zenei világ alkotóit, különös tekintettel a hazai művészekre.

Ezen tevékenység mostanra jelentős területekkel bővült: a különböző, nemcsak a jelenlegi alkotók elismertségét, hanem a jövő feltörekvő művészeinek helyzetbe hozását segítő rendezvényeket, kampányokat is kiemelten fontos céljának, feladatának tekinti; mindezek együtt ugyanis a magyar zene jövőjét, életben maradását jelentik.

A szervezet ezért az idén második alkalommal megrendezésre kerülő, de ezúttal már önálló rendezvényként funkcionáló, országszerte több helyszínen megrendezett "Magyar Dal Napja" meghatározó támogatói között szerepelt. A számos vidéki városban és Budapesten több helyszínen komoly sikerrel lezajlott eseményen a nagy számú közönség körében nyereményjátékokat rendezett, amelyben arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar dal, a magyar zene akkor lehet még évek múltán is sikeres, akkor születhetnek újabb, generációk számára meghatározó, örök érvényű dalok, akkor bukkanhatnak fel újabb Presser Gáborok, Fenyő Miklósok, Illések és Omegák, ha a dalszerzés, az aktív zenélés, az alkotói munka valóban megélhetést tud biztosítani az ezt művelőknek; ha a közönség hajlandó a zenét nemcsak "elvenni", hanem megvenni is.

Ugyanezen gondolat jegyében, de méginkább az érintettekre, a jövő Bikinijeire, Kispáljaira és Tankcsapdáira koncentrálva, két tehetségkutató versenyen is támogatóként jelent meg a ProArt: az egyik az Auguszt Bárió (A.D. Studio) által harmadszor szervezett "Életed Zenéje", a másik pedig a tatabányai Peron Music Alapítvány által idén már tizenötödik alkalommal megrendezett tehetségkutató. Ezeken és a hasonló eseményeken sorra tűnnek fel olyan tehetséges szerzők és előadók, akik valóban erre a pályára születtek, akik számára a zene a legkiválóbb önkifejezési mód, s ezzel komoly hatást is képesek tenni a közönségre. Ahhoz, hogy ezek a tehetségek valóban kifejlődhessenek, hogy a bennük rejlő potenciál a megfelelő formában kiteljesedve, a közönség számára is élményt, kellemes perceket, felemelő érzéseket, kulturális fejlődést tudjon nyújtani, mindehhez elengedhetetlenül szükséges az is, hogy létezzen megfelelő szakmai környezet, legyenek olyan gazdasági szereplők, akik a tehetségekbe befektetve, számukra lehetőséget adva megteremtik számukra a professzionális alkotás és a közönséghez való eljutás lehetőségét.

A zeneipari háttér, a kiadók, menedzserek, producerek, stb. köre, amely biztosítja az utánpótlást, lehetőséget teremt az alkotóknak és segít a művek létrehozásában, szintén csak akkor képes ezt a feladatát folyamatosan és hosszú távon ellátni, biztosítva a magyar zene fennmaradását, ha a befektetése megtérül, ha a tehetséges zenészek felkarolása nemcsak karitatív tevékenység, hanem piaci viszonyok között, üzleti vállalkozásként is működik.

Jelentős szimbiózis van tehát a művészek és az őket kiszolgáló háttéripar között, s közös érdek és feladat annak megértetése, hogy a tehetségből akkor lesz csak alkotó, az önkifejezésből akkor születik maradandó érték, ha az eredményt, a "dalt" valóban nemcsak elveszi, hanem meg is veszi a közönség...

<<< vissza a hírekhez

FŐOLDAL | HÍREK | A SZÖVETSÉG | JOGI HÁTTÉR | KALÓZKODÁS | MÉDIAFIGYELŐ | LETÖLTÉS | LINKEK | GY.I.K. | KONTAKT

©2005-2011 - Pro Art | Impresszum