Főoldal
Hírek
A szövetség
Jogi háttér
Kalózkodás
Szerzői jogi kézikönyv
Letöltés
Linkek
GY.I.K.
Kontakt
Hírek

Mérföldkő jelentőségű ítélet Írországban

A zeneipar írországi szervezete, az IRMA és az EIRCOM internetszolgáltató között még 2009 februárjában megállapodás született.

Miszerint az illegális fájlcserélésben részt vevő felhasználóknak az IRMA kérésére az EIRCOM figyelmeztetéseket küld, majd pedig ha a felhasználó a harmadik figyelmeztetés után sem hagy fel a jogsértő tevékenységgel, a megfelelő jogi eljárás keretén belül a szolgáltató felfüggeszti számára az internet elérését.

Az adatvédelmi indokokkal a bíróságon megtámadott megállapodás ügyében 2010. április 16-án döntő jelentőségű ítélet született. A döntés alátámasztja az IRMA korábbi álláspontját, miszerint az IP-cím pusztán egy számítógép hálózati címét jelenti, s mint ilyen, nem tekinthető az IRMA birtokába jutó személyes adatnak. A szolgáltató tehát jogosult az IP-címek kiadására, illetve szükség esetén a szolgáltatás korlátozására.

A bírói indoklás szerint:
"A saját kreatív alkotásainkhoz való és ezek mások általi felhasználását ésszerűen korlátozó jogunk alapvető emberi jognak minősül.
Az Eircom jogkörébe teljes mértékben beletartozik, hogy eljárjon a törvény és az Alkotmány betartása érdekében. A bíróság ezt is várja minden egyéntől és szervezettől.
Az internet csak egy kommunikációs eszköz. Nem írta át azon országok jogi szabályozását, amelyeken áthalad. Az internet nem egy formátlan, amorf, 'földönkívüli test', amelynek olyan normákhoz lene joga, amely normák ellentmondanak az emberi jogok alapvető elveinek.
Nincs olyan elem akár a büntető, akár a polgári törvénykönyvben, amely legalizálna bármit, ami egyébként illegális pusztán azért, mert a tevékenység az interneten keresztül zajlik."

A hat hónapos kényszerszünetet követően az IRMA és az EIRCOM azonnal folytatja a megállapodás teljes körű érvényesítését. Willie Kavanagh, a szevezet elnöke hozzátette, hogy "a teljes zeneipart, beleértve az előadókat, szerzőket és a kiadókat, megtizedelte az illegális fájlcserélés, és a veszteségek értéke évi 60 millió font. Iparágunk a bevételeinek 40%-át vesztette el 2005 és 2009 között, s ez pusztító hatással volt a művészekre és a kreativitásra. A mai döntés az első lépés vissza abba a helyes irányba, hogy a művészek ismét meg tudjanak élni alkotó munkájukból."

<<< vissza a hírekhez

FŐOLDAL | HÍREK | A SZÖVETSÉG | JOGI HÁTTÉR | KALÓZKODÁS | MÉDIAFIGYELŐ | LETÖLTÉS | LINKEK | GY.I.K. | KONTAKT

©2005-2011 - Pro Art | Impresszum