Főoldal
Hírek
A szövetség
Jogi háttér
Kalózkodás
Szerzői jogi kézikönyv
Letöltés
Linkek
GY.I.K.
Kontakt
Hírek

Magyarország lekerült a "feketelistáról" - amerikai elismerés

Az USA Kereskedelmi Képviseleti Irodája (USTR) komoly elismerésben részesítette Magyarországot, hazánk felvilágosító, oktató és képző törekvéseit a szellemi tulajdon védelme, valamint a zenei, filmes és egyéb jogsértések visszaszorítása terén.

Az 1988-as Kereskedelmi és Versenyképességi Törvény által létrehozott 301-es Különleges Jelentés a világ egyes országaira vonatkozóan "részleteiben elemzi a szellemi tulajdon védelmenek megfelelő jelenlétét és hatékonyságát", s ez alapján egyes országokat megfigyelési listára helyez. Magyarország hosszú éveken keresztül szerepelt ezen a listán, s ezáltal komoly versenyhátrányt szenvedett a potenciális amerikai befektetők és kereskedelmi partnerek körében.

A szervezet 2010. április 30-án kelt, legfrissebb jelentése alapján MAGYARORSZÁG LEKERÜLT A MEGFIGYELÉSI LISTÁRÓL!

Az indoklás szerint "jelentős javulás történt a jogérvényesítés, a hatósági fellépések terén az elmúlt évben. Magyarország komoly lépéseket tett az internetes kalózkodás egyre növekvő veszélyével szemben, a hatóságok pedig komoly felkészültségre tettek szert a jogsértő termékek felismerése terén. A hatékony és kitartó jogérvényesítő fellépések eredményeként sikerült bezáratni a hírhedt Verseny utcai piacot, amely jogsértő termékek igen széles skáláját kínálta. Ezen túlmenően Magyrország további sikeres lépéseket tett a szellem tulajdon védelmének terén; számos, a fogyasztókat felvilágosító kampány zajlott le, az eljáró rendőrök, ügyészek, bírók számára pedig fontos szakmai képzéseket tartottak. Az Egyesült Államok továbbra is nyomon követi Magyarország eredményeit, annak elősegítése érdekében, hogy a szellemi tulajdon védelme és a jogérvényesítés még tovább fejlődhessen."

Az USTR által is komoly elismerésben részesített felvilágosító, illetve oktató-képző programok szervezésében és koordinálásában a magyarországi közös jogkezelő szervezetek (Artisjus, EJI, FILMJUS, HUNGART, MAHASZ) által alapított ProArt - Szövetség a Szerzői Jogokért kiemelkedő szerepet töltött be. A 301-es listáról való lekerülés a hazai jogvédők kitartó munkájának elsimerése is egyben, s további segítség annak érdekében, hogy hazánkban is létrejöhessenek a zenét, filmeket és egyéb szellemi termékeket kínáló, a felhasználók és a jogosultak számára egyaránt kedvezően működőképes, legális digitális szolgáltatások.

Az USA Kereskedelmi Képviseleti Irodája (Office of the US Trade Representative - USTR) az Egyesült Államok kereskedelmi tevékenységére vonatkozó irányelveket kidolgozó és azokra javaslatot tevő, közvetlenül az Egyesült Államok Elnöke számára jelentéseket készítő kormányzati szerv. Az 1962-ben alapított, több mint 200 alkalmazottat foglalkoztató szervezet Genfben és Brüsszelben is üzemeltet irodát, és 1974 óta fontos szerepet játszik a szellemi tulajdont védő törvények világméretű elterjesztésében.

<<< vissza a hírekhez

FŐOLDAL | HÍREK | A SZÖVETSÉG | JOGI HÁTTÉR | KALÓZKODÁS | MÉDIAFIGYELŐ | LETÖLTÉS | LINKEK | GY.I.K. | KONTAKT

©2005-2011 - Pro Art | Impresszum