Főoldal
Hírek
A szövetség
Jogi háttér
Kalózkodás
Szerzői jogi kézikönyv
Letöltés
Linkek
GY.I.K.
Kontakt
Hírek

Az EP állást foglalt az internetes kalózkodással szemben

A hangfelvételek előállítóit világszerte képviselő szervezet, az IFPI mellett a Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége (MAHASZ) is nagy örömmel vette tudomásul az Európa Parlament egyértelmű kiállását a szellemi alkotók jogainak védelme mellett.

Az EP igen meggyőző többséggel, mérföldkő jelentőségű döntést hozott, s kijelölte az útirányt a közös cselekvés számára.

Az európai honatyák nagy többséggel fogadták el a Szellemi Tulajdon Belső Piaci Védelméről szóló jelentést, amely határozott, az egyes tagállamok kormányai számára pontos jogi kereteket megállapító, a szellemi termékekkel szembeni online jogsértéseket szankcionáló törvénykezésre szólítja fel az Európai Bizottságot.

Frances Moore, az IFPI ügyvezetője kijelentette: "Ma a Parlament egyértelmű jelzést adott az Európai Bizottságnak és a nyilvánosságnak, világossá téve, hogy határozottabb, koordináltabb megközelítésre van szükség az Európa kreatív iparágait megillető jogok védelme, erősítése terén. Időszerű és üdvözlendő ez az üzenet. A kalózkodás jelentős mértékben veszélyeztet európai munkahelyeket, és közvetlen akadályt jelent a legális üzleti vállalkozások számára a zene-, könyv-, film- és további iparágakban. A Parlament felismerte, hogy a kormányok nem tudnak önállóan szembeszegülni ezzel a veszéllyel. Tisztelettel adózunk a jelentés elkészítője, Marielle Gallo és a Parlament előtt a határozott kiállásért."

2010 márciusában a Tera nevű független tanácsadó szervezet jelentést készített a főbb szakszervezetek (UNI, MEA, FIA) támogatásával, amely kimutatta, hogy a kalózkodással szembeni fellépés elmaradásának költsége 2015-ig várhatóan több, mint 1,2 millió elvesztett munkahely és 240 milliárd Euró fölötti bevételkiesés a kreatív iparágak összessége számára. A főbb kreatív iparágak már önmagában a 2008-as évben is több mint 185 ezer munkahelyet vesztettek és 10 milliárd Euró fölötti bevételkiesést szenvedtek el a kalózkodás következtében.

Ha Magyarország és az EU teljes lakosságának arányára vetítjük a fenti számokat, azt láthatjuk, hogy Magyarországon a kreatív iparágak (zene, film, könyv, szoftver, stb.) összesen kb. 4,8 milliárd Euró, vagyis több mint 1300 milliárd forint bevételkiesésre számíthatnak 2015-ig. A károsultak között a zeneipar több ezer szereplőjét is megtaláljuk, köztük szerzőket, előadókat és hangfelvétel-előállítókat egyaránt.

Dr. Musinger Ágnes, a Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége igazgatója a döntés kapcsán megjegyezte: "A Gallo jelentés, melyet tegnap fogadott el az Európai Parlament, az online kalózkodás által okozott hatalmas károkra igyekszik felhívni a Parlament és a Bizottság figyelmét, és egyben rávilágít arra, hogy a jelenlegi tarthatatlan helyzet felszámolása érdekében korszerű, hatékony jogi eszközöket kell biztosítani a kárt elszenvedő jogosultak számára. A jelentés ugyan nem tartalmaz konkrét megoldási javaslatokat, de többféle megoldási lehetőséget is felvet, és egyben felhívást intéz az Európai Unió valamennyi jogalkotásért felelős testületéhez, hogy lásson neki az európai szintű szabályok kidolgozásának. Az elfogadott jelentés remélhetőleg a hazai jogalkotási folyamatokra is serkentőleg hat."

A zene-, könyv- és filmipar üzleti működését folyamatosan alakítja az online világhoz való alkalmazkodás jegyében. Több mint 400 legális online zenei szolgáltatás létezik világszerte, ezek közül 250-nél is több Európában, s összességében 12 millió fölötti az elérhető dalok száma. Ezek a szolgáltatások jelentős, folyamatosan növekvő tőkebefektetést igényelnek, jövedelmezőségüket, hosszabb távú fenntarthatóságukat és működésüket ellehetetleníti azonban a hatalmas mértékű digitális kalózkodás.

Sajtókapcsolat:
06 1 391 4200
jeszenszkyzsolt@mahasz.hu
www.mahasz.hu

<<< vissza a hírekhez

FŐOLDAL | HÍREK | A SZÖVETSÉG | JOGI HÁTTÉR | KALÓZKODÁS | MÉDIAFIGYELŐ | LETÖLTÉS | LINKEK | GY.I.K. | KONTAKT

©2005-2011 - Pro Art | Impresszum