Megmarad az előadóművészek ismétlési jogdíja

A MŰVÉSZTÁRSADALOM EDDIG SOHA NEM LÁTOTT ÖSSZEFOGÁSA RÖVID IDŐN BELÜL EREDMÉNYT HOZOTT: MEGMARAD AZ ISMÉTLÉSEK UTÁNI JOGDÍJ.

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda köszöni annak a 3.300 előadóművésznek, akik az elmúlt napokban aláírták a televíziós ismétlési jogdíj megszüntetése ellen indított petíciót. Köszönet illeti azokat a kollégákat, akik a nyilvánosság előtt tett nyilatkozataikkal és személyes tekintélyükkel hozzájárultak ahhoz, hogy az előterjesztők visszavonták az ismétléseket érintő módosítási javaslatot. Sokat segített, hogy számos neves művész közvetlenül keresett fel törvényalkotókat, hogy alátámassza a petícióban megfogalmazott kérések jogosságát.

A művésztársadalom eddig soha nem látott összefogása rövid időn belül eredményt hozott: megmarad az ismétlések utáni jogdíj.

Köszönjük azt a visszafogott határozottságot, amivel a színészek, zenészek, táncosok és artisták kiálltak az ismétlési jogdíj 35 éve zavartalanul működő, átlátható és megbízható intézményrendszere mellett. Az összefogás ereje és a tiszta érvek minden bizonnyal meggyőzték a jogalkotókat arról, hogy az évtizedek óta mindenki számára elfogadható módon működő ismétlési jogdíj rendszere jó az előadóművészeknek és jó a televízióknak is. A médiatörvény országgyűlési vitája már megkezdődött, a kormány pedig benyújtotta azt a módosító indítványt, amely alapján az ismétlési és az internetes zeneszolgáltatással kapcsolatos jogok a korábbi formájukban kerülnek megőrzésre.

Jó okunk van feltételezni, hogy az Országgyűlés a kormány által támogatott módosítást elfogadja, és az ügy pozitív eredménnyel zárul.

 

Forrás: EJI