Videós minisorozattal, sztár pingpong bajnoksággal érkezik a harmadik Fair Play Nap

2019. november 16-án rendezik meg a harmadik Fair Play Napot Magyarországon. A ProArt – Szövetség a Szerzői Jogokért kezdeményezésére létrejövő kampány célja bemutatni, hogy a fair zenefogyasztás közös érdekünk. A tavalyi év sikerén felbuzdulva országszerte számos Decathlon áruházban, a fair play jegyében olyan népszerű popzenei előadók játszanak meccseket a sport- és zenekedvelő vásárlókkal, látogatókkal, mint többek közöttva Halott Pénz, a Jetlag, Kowalsky meg a Vega, a New Level Empire, a Carbonfools, a TNT vagy a Brains. A Kelemen Kabátban segítségével pedig a legnagyobb videómegosztón kisvideókat láthatnak a témában az érdeklődők.

Videós minisorozattal, sztár pingpong bajnoksággal érkezik a harmadik Fair Play Nap

A fair play (jelentése: becsületesen, korrekten játszani) a sportban, művészetekben és az üzleti világban is jelen van. Aki a fair play eszközeivel él, mindig korrekt és tisztességes – ráadásul még szimpatikus is. A fair play-re szükség van a zenei életben, a zenefelhasználásban és a zene fogyasztásában is.

 

A ProArt - Szövetség a Szerzői Jogokért minden évben reprezentatív kutatást végez a hazai zeneipar aktuális helyzetéről. Az idei felmérés, a "Zeneipari jelentés 2018" azt mutatta, hogy a magyar zeneipar 2017-ben 53,4 milliárd forintot realizált, ebből a hangfelvétel-iparág 18.4 milliárdot, amely 3.6%-os növekedés 2016-hoz képest. Az élőzene-iparág becsült értéke 35 milliárd forint, ami közel 6%-os növekedést jelent a korábbi évekhez képest.

 

Mindannyian tudjuk, hogy az előadó akkor tudja újabb és újabb zenékkel szórakoztatni a közönséget, ha meg tud élni a zenélésből. Ha a közönség fizet a zenéért, ezzel biztosítja az alkotók megélhetését, és azt, hogy folytatni tudják a zenei alkotást. A koncert pedig egyszeri és megismételhetetlen közösségi élmény, ahol régi és új barátokkal közösen hallhatják kedvenc dalaikat, élhetik át az előadóval együtt a zene által okozott felemelő érzéseket. A koncertek száma növekedett az előző évekhez képest, így érezhető, hogy a zenefogyasztók megértették az üzenetet, hogy ha fizetnek a közös élményért, mindenki jól jár. Ezek mellett természetesen az online zenehallgatással, streameléssel, vagy épp a fizikai hanghordozók vásárlásával is hozzájárulnak a zenészek munkájának tovább éléséhez.

 

A Fair Play Nap üzenetével idén több csatornán is találkozhatnak az érdeklődők. A Kelemen Kabátban zenekar négyrészes YouTube-sorozatban mutatja be, hogyan készül egy dal, milyen lépései vannak ennek a folyamatnak. Ezen keresztül láthatjuk, milyen sok munka és energia kell egyetlen dal elkészítéséhez.

 

November 16-án az ország kilenc városának tíz Decathlon áruházában ismert zenészek ragadnak pingpong-ütőt és a fair play jegyében játszanak barátságos mérkőzéseket a jelentkezőkkel. A résztvevő zenekarok: Halott Pénz (Budaörs), Jetlag (Budaörs), New Level Empire (Budapest), Carbonfools (Budapest), TNT (Dunakeszi), Brains (Székesfehérvár), Soulwave (Pécs), Kowalsky meg a Vega (Szolnok), Kelemen Kabátban (Szolnok), Zaporozsec (Szombathely), Hősök (Veszprém), Márió (Eger), Irigy Hónaljmirigy (Zalaegerszeg), de további csatlakozók is várhatóak.A korábbi évekhez hasonlóan több város koncerthelyszínén találkozhatnak a látogatók a Fair Play Nap üzeneteivel plakátokon, videókon és szórólapokon. 

 

Bővebb információ a Fair Play Napról, az ügyet támogató zenészekről, koncert helyszínekről, terjesztőkről  a www.fairplayhungary.hu  és a www.facebook.com/fairplayhungary oldalon.

 

A ProArt Szövetség a Szerzői Jogokért alapítói a magyarországi közös jogkezelő egyesületek: az Artisjus, az EJI, a Filmjus, a Hungart és a MAHASZ. A szövetség kiemelt célja a társadalmi tudatosság felkeltése az alkotás értéke és a szerzői jog jelentősége iránt.