Hírek

Sosem tudtunk még ennyit a jövő generációjának zenehallgatási szokásairól

A KidComm egyedülálló reprezentatív kutatásának eredményei:

→ A 8-14 éves gyerekek között 10-ből 9 rendszeresen hallgat zenét, elsősorban szórakozásból, kikapcsolódásként vagy a háttérben.

→ 79%-uk a mobiltelefont használja erre a célra. Ezt követi jelentősen lemaradva az okostévé (28%), a PC/laptop (23%), a tablet (16%), a rádió (11%) és a TV zenecsatornái (10%). MP3 lejátszót csupán 6%-uk, lemezjátszót vagy CD-játszót pedig ennél is kevesebb, csak 3%-uk használ a zenehallgatáshoz.

SZTNH: A fiatalok kétharmada tisztában van azzal, hogy a mesterséges intelligencia használata felvethet szerzői jogi aggályokat

Az SZTNH 2011 óta végez kutatást a 18 és 26 év közötti korosztály szerzői jogi védelem alatt álló digitális tartalmakkal kapcsolatos szokásainak és annak tendenciáinak megismerése céljából, amely kutatás idén először külön figyelmet szentelt a sporteseményeket érintő tartalomfogyasztásra, valamint a fiatal felnőttek MI-hez fűződő viszonyát is vizsgálta. Az idei kutatás arra is rávilágít, hogy a fiatal felnőtteket egyre jobban foglalkoztatja, hogy legális vagy illegális forrásból jutnak-e hozzá az online tartalmakhoz, ugyanakkor a korcsoport fizetési hajlandósága továbbra sem túl magas.

Tudatosságnövelés a hatékonyabb szerzői jogi szabályozás érdekében

A megállapodás értelmében továbbá a felek együttműködnek a jogalkalmazók tudatosságnövelésében is, elsősorban a szerzői jogi jogérvényesítés területén. Ennek elérése érdekében nemzetközi, európai uniós és hazai követendő gyakorlatok és a releváns jogszabályi változások ismertetéséről szóló közös konferenciákat, workshopokat és kampányokat szerveznek.

NAV: Illegális adathordozókkal nyerészkedett a zugárus

A pendrive-okat népszerűsítő, internetes hirdetésre telefonon jelentkeztek az eladónál a NAV operatív ellenőrei, és az adathordozókat egy budapesti parkolóban vettek át. A hirdető sem nyugtát, sem számlát nem adott, és mint kiderült, adószáma sem volt a kereskedéshez.

Az illegális árus egy weboldalról rendelte az adathordozókat, amiken nem volt hologramos matrica, ami a szerzői jogdíjak megfizetését igazolja. A NAV munkatársai a pendrive-okat lefoglalták, az árus az adószám nélküli üzletelés miatt a szankciókra számíthat, és a szerzői jogok megsértéséért felelnie kell.

A mesterséges intelligencia köré épül a XI. Music Hungary Konferencia & Showcase programja

A Music Hungary Szövetség szeptember 5-én tartott sajtóreggelijén Weyer Balázs, a Szövetség elnöke mutatta be a Konferencia idei programkurátorát, Márton Andrást (zenész, KFT együttes), akivel közösen választották a konferencia fókusztémáját. A 11. Konferencia & Showcase része a második Music Hungary-díjátadó gálája is, amit idén az Expresszóban fognak tartani.

Él a zene! - május 11-én jön a magyar könnyűzene napja

A szervezők célja előtérbe helyezni a magyar szerzőket, előadókat és dalokat.

A megmozdulás 2023-as nagykövetei: Lábas Viki (Margaret Island), Orsovai Reni, Fekete Giorgio (Carson Coma) és Likó Marcell (Vad Fruttik) - valamennyien Fonogram-díjas produkciók tagjai. Mellettük pedig számos zeneipari szereplő, rádió és zenetévé is bekapcsolódott. Az esemény szervezője a Fülesbagoly, támogatója az Artisjus, stratégiai partnerei pedig az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület, a Music Hungary Szövetség és a WMMusicDistribution!